Selecteer een pagina

Grote poriën

Grove poriën (grote poriën)

Grote poriën (of grove poriën) zijn een grote zorg voor veel vrouwen en mannen van alle leeftijden en huidtypen, vooral voor diegenen met een vette en gecombineerde huid. Als u uw huid niet goed verzorgt, zullen deze poriën groter en groter worden, en makkelijk verstopt geraken en dat leidt meestal  tot mee-eters, puistjes, verkleuringen of overmatige talgproductie.  Als u de grote poriën in een vroeg stadium niet behandelt, gaan ze er steeds slechter uitzien. Neem contact met uw huidcoach Angenies.
Grove poriën (of grote poriën) zijn kleine openingen in de huid die zichtbaar zijn. U hoeft maar te googelen op “pore-minimizer cosmetics” of “cosmetica om poriën te verkleinen” en u krijgt meer dan 50.000 hits. Als er zoveel producten bestaan om poriën te verbeteren, dan zullen er toch wel een aantal zijn die werken? Maar helaas, ook dit is weer zo’n mooi voorbeeld van hoe wij als consument toch eigenlijk gewoon voor de gek worden gehouden. Want vergrote poriën kun je niet verkleinen met reguliere cosmeticaproducten. Hoog tijd om iets dieper op dit onderwerp in te gaan.
Poriën zijn de zichtbare openingen van de haarfollikels, waarin de afvoerbuisjes van de talgklieren uitmonden. Ze komen vaak voor op de kin en neus of over het gehele gelaat.  Een gecombineerde huid heeft grove poriën op het voorhoofd, neus en kin en een vette huid heeft grove poriën over het ganse gelaat. Onze poriestructuur bepaalt voor een groot deel welk huidtype we hebben. Zo heeft een droge huid weinig tot geen poriën, een gecombineerde huid heeft ze op het voorhoofd, neus en kin (T-zone) en bij de vette huid heeft het hele gezicht grove of grote poriën. 
Ook de zweetklieren in de huid vergroten, en door het slapper worden van de huid komen ze meer aan de oppervlakte te liggen. 
Kenmerken: Grove poriën van een jonge, veerkrachtige vette huid: open of verstopte poriën – rond in doorsnee. Van een oudere verslapte huid: open poriën = ovaal in doorsnee. 
 
Via de poriën wordt huidvet (talg) verspreid over de huid. Dat is nuttig want talg zorgt voor een goede barrièrefunctie van de huid. Zonder talg wordt onze huid droog en vatbaar voor infecties en huidaandoeningen. Ook beschermt het ons enigszins tegen de schadelijke invloed van de zon. Bij een ‘normale’ productie van talg vloeit het mooi uit over de huid. Is dit proces niet in balans (bijvoorbeeld ten gevolge van hormoonschommelingen of door een opstapeling van dode huidcellen) dan kunnen poriën gaan verstoppen. Ze worden daardoor meer zichtbaar. Blijft deze verstopping langdurig aanwezig dan kan de wand van de porie wat gaan oprekken. Een zichtbare porie is vaak een verstopte, en in de meeste gevallen een opgerekte porie. Vaak speelt aanleg ook een rol.
Oorzaak: Naarmate u ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen in de huid af. Hierdoor vermindert ook de stevigheid van de poriewandjes. 
Talg en make-upresten en andere vormen van vervuiling die erin achterblijven, rekken de poriën als het ware op, waardoor ze in hoge mate zichtbaar blijven. Ook zweetklieren in de huid vergroten en door het slapper worden van de huid, komen ze meer aan de oppervlakte te liggen.

Behandelingen voor grove poriën door uw huidcoach Angenies

 

Reiniger
Belangrijk voor uw huid is het gebruik van de juiste reiniger ’s morgens en ‘s avonds. Het is van essentieel belang dat u uw huid goed schoonhoudt en de juiste reiniger gebruikt die geschikt is voor uw huidtype. Hoe moe u ook bent en hoe laat het ook is, ga nooit met een niet gereinigd gezicht naar bed. Door uw huid goed te reinigen voorkomt u dat vuil zich in de poriën ophoopt en de poriën daardoor vergroten. Neem contact op met Angenies voor de juiste reiniger voor uw huid.
Adstringerende lotions
Poriën bevatten geen “spiertjes”, het zijn dus geen structuren die van het ene op het andere moment kunnen veranderen van grootte. Er is dus ook geen crème die poriën “even” kan verkleinen. Ook de zogeheten ‘adstringerende (samentrekkende) lotions’ doen helemaal niets tegen vergrote poriën. Wat deze producten doen, is uw huid irriteren. Door irritatie zwelt uw huid op en zijn poriën korte tijd minder zichtbaar. Te mijden dus! Verder moet u ook uitkijken met vette stoffen als kokosnoot-, druivenpitolie, lanoline of wolvet en andere vetzuren, vette alcoholverbindingen en kokosnootvetzuren als decaglycerol decaoleate, decyl oleate, isopropyl -, isostearic acid, myreth-3 myristate en myristyl lactate.
Exfoliant
Wanneer poriën echt verstopt zijn, kan u het aanzien wel wat verbeteren door gebruik van een exfoliant (salicylzuur/glycolzuur) of vitamine A zuur. Salicylzuur (een beta hydroxyzuur, ook wel kort aangeduid als BHA – beta hydroxy acid) is een extract uit de schors van wilgenbomen en kan in het huidvet doordringen en werkt dus in tegenstelling tot glycolzuur ook ín de porie. Een ideale manier om de poriën van binnenuit te reinigen. Door het verwijderen van de dode huidcellen en de ophoping van talg vallen grote poriën minder op. Salicylzuur is van de familie van de aspirine en voorzichtigheid is geboden als u allergisch op aspirine reageert. In het begin kan een product op basis van hydroxyzuur de huid irriteren en voor roodheid zorgen. Bouw het gebruik langzaam op en vraag advies bij Angenies.
*Resultaten van behandelingen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Voor meer informatie hieromtrent vragen wij u om onze disclaimer te lezen.

 

Fractora diodelaser +RF (radio frequentie) de nieuwste technologie Ook bestaan er nieuwe laser –RF behandelingen  (zoals de nieuwe Fractora) die de grove poriën minder zichtbaar maken. Naarmate u ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen in de huid af. Hierdoor vermindert ook de stevigheid van de poriewandjes. Fractorabehandelingen stimuleren uw huid om zelf collageen aan te maken en zo de poriewanden terug te verstevigen. De radiofrequente energie van de Fractora zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd en brengt de talgproductie in balans. Fractora diodelaserbehandelingen leveren een warmte-effect waardoor de steunweefsels iets in elkaar krimpen. Daarbij zorgt de verwarming van uw huid ervoor dat de poriën weer goed schoon worden en bacterievorming wordt afgeremd.
Uw huid wordt weer volledig egaal en u lijkt veel frisser. Neem eens contact met uw huidcoach Angenies voor een vrijblijvend gesprek.
Make-up
Helaas zijn er vrijwel geen andere opties voor verkleinen van poriën. U kan ze wel minder zichtbaar maken met make-up. Daar maken veel “pore minimizing” producten gebruik van. Door het toevoegen van reflecterende deeltjes vallen de vergrote poriën soms iets minder op.
Werkzame stoffen (ingrediënten) die een beetje helpen de poriën schoon te houden en iets te verkleinen. Let daar op, als u cosmetica koopt.
Fruitzuren (maar ook melkzuur en glycolzuur). Ze zorgen ervoor dat de dode huidcellen versneld opgeruimd worden, waardoor de poriën schoner blijven. 
Retinol (een vitamine A-zuurderivaat). Deze stof heeft net zoals fruitzuren het vermogen om de celvernieuwing een prikkel te geven waardoor dode huidcellen minder snel tot verstopping leiden. Bovendien geeft retinol het collageen een prikkel waardoor ook aan de stevigheid van de huid gewerkt wordt.
Niacinamide, ofwel vitamine B3 heeft sterk huidbarrière versterkende eigenschappen, maar is ook in staat om bacterievorming op de huid af te remmen, wat een vettere huid zeker ten goede komt.
Vitamine C in gestabiliseerde vorm geeft de elastische weefsels in de huid een prikkel en draagt zo bij aan het afremmen van huidverslapping.
Siliconen zijn vooral ideaal in zogenoemde porieverminderende producten. Ze leggen een flinterdun laagje over de huid waardoor poriën minder zichtbaar zijn. Bovendien voorkomt het laagje dat vuil uit de buitenlucht en/of make-up in de poriën zakt, dat er anders voor zou zorgen dat ze zichtbaarder worden. Gebruik hiervoor alleen producten die speciaal als pore minimizers bedoeld zijn.
UV-filter. Zo’n filter dient ondermeer om het proces van collageen- en elastineafbraak onder de invloed van UV-straling te vertragen en helpt dus tegen huidverslapping op de langere termijn.
Wees voorzichtig met te ‘rijke’ anti-verouderingscrèmes. Ze kunnen zoveel vetstoffen en glanspigmenten bevatten, dat de conditie van uw huid alleen maar slechter wordt . Vraag steeds advies bij uw huidcoach Angenies.

 

*Resultaten van behandelingen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Voor meer informatie hieromtrent vragen wij u om onze disclaimer te lezen.