Selecteer een pagina

Huidanalyse

door | 22 sep 2017 | Blog Category, Tips | 0 Reacties

De wetenschappelijke huidanalyse een “must”*

Analyse van uw huid geldt als basis voor uw gezichts- en uw lichaamsbehandeling. Zonder een juiste en wetenschappelijke huidanalyse kan uw huidcoach Angenies de behandeling niet corrrect op uw huid afstemmen en bereiken wij samen geen optimaal resultaat.* Maar juist die huidanalyse kan zelfs voor een ervaren huidtherapeut knap lastig zijn. Een aantal richtlijnen die van belang zijn bij het maken van de juiste professionelehuidanalyse wil ik graag toelichten.

Visuele huidanalyse:

Natuurlijk, ervaring speelt een grote rol. Hoe meer huiden u heeft gezien, hoe makkelijker het stellen van een huiddiagnose wordt. Daarbij kunt u de loupelamp niet missen. Vaak hoor ik van klanten dat de apotheker of de verkoopster in een parfumeriezaak een huidanalyse stelde, bij kunstlicht en zonder dat eerst de make-up werd verwijderd. Knap werk! Dit is alleen mogelijk als de klant geen make-up op heeft. Als de klant wel make-up draagt moeten wij eerst reinigen, maar het reinigen zelf kan tot een foute uitkomst leiden omdat reinigingsproducten vaak reeds een verzorgend effect hebben. Draagt de klant make-up, dan reinigen wij met een product dat verder geen verzorgende werking heeft.

“Als we vocht in de huid konden brengen, dan hoefden we alleen maar in bad te gaan zitten.”
“Tegenwoordig zien we bijna geen huid meer zonder uitdroging.”

Uitdroging
Tegenwoordig zien we bijna geen huid meer zonder uitdroging. Het is herkenbaar aan de fijne lijntjes op de huid, een craquelé-achtig effect, als een opgedroogde rivierbodem met allemaal droogtelijnen. Naarmate de huid veroudert, vermindert het vocht-vasthoudende vermogen van de huid. Het verliezen van vocht wordt bovendien verergerd door een slechte verzorging zoals bijvoorbeeld het wassen met alkalische zeep, geen gebruik maken van zonnebrandcrème of moisturizers (hydraterende crème), of vergeten te reinigen met een geschikte “geanalyseerde” reiniger (cleanser). Omgevingsomstandigheden zoals de voortschreidende luchtverontreiniging, droge lucht in de woning vooral dus ‘s winters, invloed van airconditioning, verwarming en gure weersomstandigheden. Intrinsieke factoren die een rol spelen bij uitdroging zijn de genetische aanleg vooral bepaald door foutieve voeding.
Nog even voor alle duidelijkheid; er bestaan geen vochtinbrengende crèmes! Als we vocht in de huid konden stoppen dan hoefden we alleen maar in bad te gaan zitten. De huid vormt echter een effectieve barrière, ook tegen het opnemen van water. Er zijn wel crèmes en moisturizers die het vochtgehalte tijdelijk kunnen verbeteren (geen 24 uur, vergeet dat maar) door vocht aan te trekken uit de atmosfeer en dit dan in te sluiten aan de oppervlakte. Het resultaat is een huid met minder uitdrogingskenmerken (uw huid “trekt” niet meer).

Droogte
Vaak, maar niet altijd, gaat uitdroging samen met droogte. Droogte heeft te maken met de talgproductie van uw huid (sebum) terwijl uitdroging iets zegt over het vochtgehalte van de huid. Droogte, ofwel het ondermaats produceren van talg, heeft vaak een genetische oorzaak maar kan ook veroorzaakt worden door hormoonveranderingen (Mannen hebben vaak een iets vettere en iets dikkere huid). Denk aan de menopauze of aan de verwijdering van eierstokken. Dan neemt het oestrogeengehalte ineens af en als gevolg daarvan ontstaat er droogte van uw huid. In de puberteit is er juist een overproductie van talg. Naarmate de huid veroudert neemt de talgproductie af en meestal wordt de huid dan ook droger. Droogte uit zich in de grootte van de poriën. Een droge huid heeft een fijne structuur met kleine of vrijwel onzichtbare poriën. Zo’n huid ziet er op jonge leeftijd vaak mooi uit maar hij veroudert snel vanwege het gebrek aan beschermende talg.

De oudere droge huid vertoont grotere zichtbare poriën die moeilijk inkrimpen. Dit komt omdat er in het verleden een overproductie van talg is geweest. Met de jaren is dat afgenomen en uiteindelijk heeft dat geleid tot droogte. De poriën worden echter niet veel kleiner en blijven openstaan ook al is er geen grote talgproductie meer. Deze schijnbare tegenstrijdigheid kan verwarring scheppen en leiden tot een incorrecte huiddiagnose. Overigens is het een fabeltje dat u poriën kunt sluiten met een tonic. De grootte van een porie is afhankelijk van de hoeveelheid talg die er door moet. Een porie kunt u niet sluiten.

Vette huid
Het tegenovergestelde van een droge huid is een vette huid. Deze heeft een hoge talgproductie wat zich uit in grote poriën. Doordat de relatief grote hoeveelheid talg eruit moet, ontstaan er grotere poriën. De vette huid glimt en voelt vettig aan. Deze huid heeft vaak een grof aanzien, is wat dikker dan een droge huid en ziet er ook soms valer uit. Dit komt omdat het afschilferingsproces minder goed verloopt. Uitdroging komt erg vaak voor bij een vette huid.
Voor de klant is dit verwarrend. Want waarom voelt de huid niet comfortabel aan terwijl er wel voldoende talg is? In veel gevallen gaat men dan over tot het gebruik van te vette crèmes zodat de huid nog vetter aanvoelt. Let er dus op dat een nieuwe klant met een vette huid de juiste crème gebruikt. Het gebruik van een verkeerde crème kan immers een verkeerd beeld van de huid geven.

Andere verschijnselen
De meeste huiden vertonen een combinatie van meerdere kenmerken. De huid is geen statisch iets maar aan veranderingen onderhevig. Daarom is het noodzakelijk de huidverzorging aan te passen aan de conditie van de huid op dat moment. Naast droogte, uitdroging en een overproductie aan talg, kunnen er bovendien nog andere kenmerken zijn.
Zo zijn er de verwijde adertjes in de vorm van couperose of meer compacte spinachtige vorm (spider naevi). Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door een zwakte in de wanden van de haarvaatjes. Hierdoor blijven deze open staan terwijl er, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, expansie of contractie zou moeten plaatsvinden.

Milia of gerstekorrels komen vrijwel alleen op een droge huid voor. We zien ze met name rond het ooggebied. Ze ontstaan doordat talg niet door de te kleine poriën weg kan en vast komt te zitten onder de huid. De talg verhardt zich en vormt een klein wit bolletje dat duidelijk zichtbaar is, vooral bij het spannen van de huid. Milia kunnen verergeren en ontstaan door het gebruik van minerale oliën die afsluitend werken.
Comedonen of mee-eters zijn kleine zwarte verkleuringen die een hele porie opvullen. De verkleuring wordt veroorzaakt door oxidatie (het in aanraking komen met zuurstof) van talg dat aan de oppervlakte komt. Comedonen kunnen leiden tot onderhuidse cysten omdat ze de porie helemaal afsluiten en talg zich van onderen ophoopt. Anaërobe bacteriën veroorzaken uiteindelijk ontstekingen. Het gebruik van minerale oliën bevattende huidverzorging is af te raden bij een verstopte huid.
Een normale huid wordt in dit artikel niet behandeld omdat die vrijwel alleen voorkomt bij jonge kinderen. Zo normaal is die normale huid dus eigenlijk niet.

Conclusie

– Uitdroging is een gevolg van een tekort aan vocht. Kenmerkend zijn de fijne craqueléachtige lijntjes.
– Een droge huid is een gevolg van een tekort aan talg. Kenmerkend is de fijne huidstructuur en nauwelijks zichtbare poriën.
– De vette huid heeft een overproductie van talg. Kenmerkend is de grove huidstructuur, grote zichtbare poriën. De huid voelt vettig aan en glimt snel.

Met deze visueel vergaarde gegevens is het mogelijk om een redelijk accurate huiddiagnose te stellen en de behandeling aan te passen aan wat de huid op dat moment nodig heeft. Uiteindelijk willen we de huid zoveel mogelijk in evenwicht brengen. In een ideale situatie heeft de huid een evenwichtige talgproductie en een goed vochtgehalte. Daar moet de behandeling op worden afgestemd.

Bezoek bij uw huidtherapeut Angenies

De visuele huiddiagnose is bedoeld als basis waarin de belangrijkste kenmerken belicht worden. Maar daarmee is de huidanalyse zeker niet compleet. Het is raadzaam om tijdens het mondelinge consult met de klant, dat voorafgaat aan de gezichts- of lichaamsbehandeling, zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Belangrijk is om uit te vinden door welke intrinsieke en extrinsieke factoren de huid wordt beïnvloed. Een paar voorbeelden: Drinkt de klant veel koffie, cola of alcohol? Deze dranken hebben invloed op het vochtgehalte van de huid doordat ze een waterafvoerende werking hebben. Als er sprake is van uitdroging van de huid, dan is het nuttig de klant van eventuele oorzaken op de hoogte te stellen. Zijn baarmoeder en eierstokken verwijderd? Dan komt de klant automatisch in de menopauze terecht met alle gevolgen van dien. Of neemt de klant nu hormonen waardoor het oestrogeen tekort wordt aangevuld? Welke medicamenten of voedingsadditieven gebruikt de klant? In dat geval moet er voorzichtig met peelende behandelingen worden omgesprongen. Het mag duidelijk zijn dat een intake-gesprek noodzakelijk is. Zonder deze gegevens is de huiddiagnose die je stelt met de loupelamp namelijk niet compleet en kun je de huid niet op een effectieve manier behandelen.
Ondertussen tijdens deze vragenronde (15 minuten) heeft uw huidcoach Angenies een volledige wetenschappelijk huidanalyse uitgevoerd met 6 wetenschappelijke huidsondes al of niet in combinatie met de speciale fotocamera. Deze noodzakelijke huidanalyse geeft de finetuning op de visuele analyse met de loupelamp en de vergaarde antwoorden op de “gestelde vragen”.

Uw huidcoach Angenies

*Disclaimer: De informatie, die u op onze website kan terugvinden over de resultaten van bepaalde behandelingen & eventueel voelen van pijn, is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen die we gedurende onze jarenlange praktijk opgedaan hebben. Deze gegevens kunnen daarom niet als referentie voor een individueel resultaat gegarandeerd worden, maar kunnen verschillen van persoon tot persoon.