Selecteer een pagina

Sinaasappelhuid. Cellulitis of cellulite?

door | 23 sep 2017 | Blog Category, Tips | 0 Reacties

Het Latijnse achtervoegsel ‘itis’ betekent altijd ontsteking. Alle woorden die eindigen op “-itis” hebben steeds met ontsteking te maken.
Cellulitis (medisch) is een ernstige ontsteking van de dieper gelegen delen van het onderhuidse bindweefsel (diepe subcutis), gekenmerkt door een onscherp begrensde en snel uitbreidende roodheid en zwelling van de huid, pijn, koorts en malaise. Hiermee moet u naar de huisarts.
Cellulite of een sinaasappelhuid mag in geen geval met cellulitis worden verwisseld. Cellulite uit zich doordat de huid ongelijkmatig wordt, met op verschillende plaatsen verdikkingen.

Disclaimer

De informatie, die u op onze website kan terugvinden over de resultaten van bepaalde behandelingen & eventueel voelen van pijn, is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen die we gedurende onze jarenlange praktijk opgedaan hebben. Deze gegevens kunnen daarom niet als referentie voor een individueel resultaat gegarandeerd worden, maar kunnen verschillen van persoon tot persoon.

Cellulite is het gevolg van een abnormale ophoging in het bindweefsel van huid en onderhuid. Bij dit typisch vooral vrouwelijk verschijnsel is er sprake van een ophoping van vet in de vetcellen van de onderhuid en van water eromheen (huid en onderhuid). Naarmate de vetcellen groter worden, vervormen ook de omhulsels. Dit trekt aan de aanhechtingspunten van de huid waardoor een “wattendeken”-effect ontstaat.

Wanneer u de eerste tekenen van cellulite ziet verschijnen, moet u meteen reageren. Hoe langer u wacht, hoe moeilijker het wordt om de fameuze vetkussentjes weg te krijgen. Bel even naar uw huidcoach Angenies voor een persoonlijk gesprek.

Cellulite: 90% van de vrouwen en 2% van de mannen!
Deze ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen is aan de hormonen toe te schrijven. Daarnaast spelen ook nog andere factoren mee die verklaren waarom sommige vrouwen meer last hebben van cellulite dan andere: bij een dunnere huid gaat het lichaam gemakkelijker cellulite produceren, maar ook de kwaliteit van de bloedstroom, de levenshygiëne, de voeding en erfelijke factoren spelen een rol. Hoewel cellulite niet altijd complicaties veroorzaakt of ernstig is, gaat het om een echte aandoening. De cellen van het vetweefsel (adipocyten) en de plaatselijke microcirculatie zijn gestoord; er worden nieuwe collageenvezels gevormd en het hyaluronzuur stijgt. Daarop ontstaat vochtretentie. Oedeem (zwelling), als gevolg van de vochtstagnatie, drukt de structuren en bloedvaten samen. Dat vormt een nog grotere belemmering van de plaatselijke microcirculatie en de uitwisselingen in het kader van de stofwisseling. De collageenvezels worden dikker en hun aantal neemt toe. Daardoor ontstaan groepen door de vetten ontaarde cellen die knobbels vormen.

Die stoornissen hebben ook een invloed op de opperhuid, het meest oppervlakkige deel van de huid, die er bleek uitziet, met hypothermie (daling van de plaatselijke temperatuur) en een droge huid. De pijn, heel subjectief in de eerste fase, is daarna niet alleen bij aanraking aanwezig, maar ook spontaan.

Er zijn drie soorten cellulite, die ook gecombineerd voorkomen:
Vochtcellulite: voelt soepel aan. De “sinaasappelhuid” is een beetje zichtbaar zonder in de huid te knijpen, het huidreliëf vertoont wat deukjes en het geeft het gevoel van zware benen. Dit type wordt meestal veroorzaakt door een slechte doorstroming en een zittend bestaan.
Vetcellulite: zacht en niet pijnlijk als er in geknepen wordt. Het bevindt zich op de heupen en de dijen en wordt veroorzaakt door te vet eten, en te weinig beweging.
Vezelcellulite: voelt hard aan, rolt gemakkelijk onder de vingers, het huidreliëf heeft deukjes, “sinaasappelhuid” is zichtbaar zonder te knijpen en de huid is lichtpaars en pijnlijk als erin geknepen wordt. De cellulite is dieper, erg compact, over het algemeen oud en heel moeilijk te verplaatsen.

Waar komt cellulite voor?
De meest voorkomende plekken zijn de bovenbenen (dijen) en billen. Daarnaast komt cellulite voor rondom het middel, buik of de bovenarmen. Bij maar liefst 90% van de vrouwen komt cellulite in mindere of meerdere mate voor. De fase van de cellulite wordt aangeduid in een viertal fases:
• Fase 0: Er is geen cellulite zichtbaar. Wanneer u ligt of staat is de huid egaal. Wanneer u in de huid knijpt door deze tussen duim en wijsvinger te nemen ontstaan er dikke plooien.
• Fase 1: Lichte cellulite: Er is geen cellulite zichtbaar. Wanneer u in de huid knijpt door deze tussen duim en wijsvinger te nemen, ontstaan er overeenkomsten met de schil van een sinaasappel.
• Fase 2: Middelmatige cellulite: Er is liggend geen cellulite zichtbaar. Wanneer u opstaat, ziet de huid er niet meer glad en egaal uit maar ontstaan er oneffenheden. Bij langdurig staan, voelen de benen vermoeid aan.
• Fase 3:Sterke cellulite: Er is zowel liggend als staand cellulite zichtbaar. De huid in het gebied met de cellulite voelt vaak koud aan en kan bij stoten soms pijnlijk aanvoelen. Langdurig staan zorgt ervoor dat de benen erg zwaar aanvoelen, vooral aan het einde van de dag.
• Fase 4: Zware cellulite: Duidelijke aanwezigheid van cellulite of sinaasappelhuid, die ook goed voelbaar is door de harde hobbels. Ook zijn er bij deze vorm striemen aanwezig. Zware cellulite kan dan ook enkel door een therapie bestreden worden die alle aspecten behandelt.

Cellulite is het product van een normaal hormonaal fysiologisch proces. Het is met andere woorden lastig om ervan af te raken. Daarom is het raadzaam om eerst de verschillende mogelijkheden te bestuderen voor u de oplossing kiest die het best voor u geschikt is. Anders gaat u misschien aan het experimenteren en test u de ene methode na de andere uit, of zelfs tegelijk. Neem dus contact op met uw huidcoach Angenies voor een persoonlijk gesprek.

Lees meer:

Bij cellulite gaat het om een verkleving en zwelling van de onderhuidse bindweefselstructuur. Deze verkleving en zwelling hebben verschillende oorzaken. Aan sommige van deze oorzaken kunt u iets doen, aan andere helaas niet.
Cellulite is een complex fenomeen dat wordt gekenmerkt door een overmatig groeien van het adipeuze weefsel (vetweefsel) in de hypodermis (vetlaag net onder de huid). Die vetophoping gebeurt hoofdzakelijk ter hoogte van de dijen, de billen en de heupen (vetverspreiding van het gynoïde type, d.w.z. op het onderlichaam). Daarnaast verschijnen er ook kuiltjes en bobbeltjes in de huid, in de volksmond ook sinaasappelhuid genoemd. 90% van de vrouwen krijgt hiermee te maken, want het proces wordt bepaald door hormonen, meer bepaald oestrogenen. De lipogenese (de opbouw van vet onder de huid in de vetkwabben) maakt gebruik van de glucose en de vetzuren in de bloedstroom. Deze stoffen dringen binnen in onze adipocyten in de onderhuid (vetcellen) en hebben een directe weerslag op de kwaliteit van de geproduceerde en opgeslagen vetten. Als de verbranding van deze vetten door het lichaam en de lipogenese overeenkomen, houdt de omvang van de weefsels gelijke tred. Wordt er echter meer vet opgeslagen dan verbrand, dan zetten de extreem rekbare adipocyten uit en drukken daarbij bloed- en lymfevaten samen. Resultaat: de huid krijgt een bobbelige structuur die algemeen bekend staat als “sinaasappelhuid”. Te grote vetcellen hinderen de bloedcirculatie en de eliminatie van onderhuidse toxines. Hieruit kunnen weer andere problemen ontstaan zoals aderspat, oedeem….

Behandelingen van cellulite:
Houd er rekening mee dat cellulite niet van de ene op de andere dag ontstaat. Het bestrijden ervan gaat dan ook niet over één nacht ijs. Een lichte vorm van cellulite (fase 1 en fase 2) is gemakkelijk te behandelen. Het weefsel is dan nog stevig en de cellulite wordt alleen zichtbaar als je in de huid knijpt.

Wanneer de stofwisseling van de huid echt verstoord is, dan vraagt cellulite een speciale behandeling door uw huidcoach Angenies. Daarbij moet u ook altijd werken aan gezonde eet- en leefgewoonten. En zoals zo vaak geldt ook hier: geduld is een schone zaak, net als volharding.

Cellulite crème, lotion, zalf
Er zijn vele crèmes op de markt die min of meer helpen tegen een sinaasappelhuid. Het is de bedoeling dat u deze crèmes inmasseert op de probleemgebieden; de ingrediënten hebben een vetafbrekende werking. Het effect van deze middelen is echter nooit wetenschappelijk bewezen maar samen met een innige massage helpen ze wel voor lichte cellulite (fase 1 en fase 2).
Opgelet: vermageringscrème, verstevigend of verfijnend concentraat, antivetkussengel, anticellulitisgel… niet al die producten hebben hetzelfde effect. Sommige verstevigen alleen de huid of maken ze glad, en gaan dus niet dieper dan de opperhuid, terwijl andere inwerken op het vetweefsel. Neem dan ook de tijd om het meest geschikte product te kiezen, samen met uw huidcoach Angenies.
De crèmes tegen cellulite zijn goed betaalbaar en ook relatief doeltreffend. Kies bij voorkeur geen al te dure merken. Ze bevatten meestal precies dezelfde ingrediënten als de duurdere. Probeer vooral de producten uit met cafeïne. Dat is een van de meest efficiënte elementen. Maar de crème aanbrengen alleen volstaat wel niet om de cellulite te verminderen. Ze hebben het meeste effect als u ze aanbrengt en intussen de aangetaste zones stevig masseert.
Een aantal anti-cellulite crèmes zijn doeltreffend, zo blijkt uit onderzoek. Voorwaarde is wel dat ze elke dag aangebracht worden. In combinatie met een massage zijn de crèmes nog doeltreffender. Maar opgelet, een dieet en sporten bieden dan wel weinig soelaas op het vlak van cellulite, maar niet bewegen en het lichaamsgewicht verwaarlozen is bijna een garantie voor cellulite! Methodes combineren is de boodschap. Hun werking is doorgaans lipolytisch (vetsplitsend, dit wil zeggen dat ze het vermogen verhogen van de vetcellen om het vet dat ze bevatten los te laten). Ofwel werken ze plaatselijk in op de microcirculatie (de verhoging van de plaatselijke bloedsomloop bevordert de ontlasting en de drainage van de weefsels en bestrijdt oedemen). Ook kunnen beide werkingen worden gecombineerd. Men moet crèmes of gels kiezen waarvan de actieve bestanddelen goed door de huid kunnen dringen. Men kan de behandeling thuis uitvoeren, op regelmatige basis. Ze kunnen een goede aanvulling vormen op de andere uiteengezette technieken, of erop volgen.
Er worden dikwijls crèmes gebruikt die de microcirculatie en/of de veneuze terugstroming activeren, naast preparaten die een anti-oedemateuse werking hebben. Deze crèmes willen dus de bezwarende factor van de bloedsomloop op cellulite verminderen.
Cafeïne is blijkbaar het actieve bestanddeel dat het meest wordt voorgeschreven. De eigenschappen ervan zijn inmiddels goed gekend: cafeïne vermindert oedemen, regelt de vasculaire spanning, verhoogt de lipolyse en beperkt bovendien de vetophoping.

Sothys Thuisverzorgingsproducten voor het lichaam
Sérum activateur Minceur:
Een SOS-kuur van 14 dagen voor een effectieve behandeling van hardnekkige cellulitis*. Resultaat tot -1cm binnen 2 weken*. De behandeling is voorzien van een intelligent ultrasonslike cosmetisch complex, dat tot doel heeft om de eliminatie van de vetten in gang te zetten en de doeltreffendheid van de producten die tegelijkertijd worden gebruikt een “boost” te geven.
Minceur Capitale 24:
Dagelijkse verzorging om de vetopslag te beperken op ieder moment van de dag (maaltijd, lichaamsbeweging, rust) en de eliminatie van de vetten te bevorderen*. Samen met Sérum activateur een SOS-kuur tot -1,5 cm binnen 2 weken en tot -2,4 cm in 4 weken*.
Crème Galbante:
Voor buik, taille en armen. Een verstevigend product om huidverslapping en cellulite na een dieet of zwangerschap en bij een rijpere huid te behandelen.

Fractora TiteFX
Fractora TiteFX is de nieuwste en bewezen technologie voor mannen en vrouwen die snel af willen van plaatselijke vocht- en vetophopingen en van hun cellulite (fase 1, fase 2, fase 3 en fase 4). De TiteFX behandeling werkt ook fantastisch als u snel weer in “vorm” wilt komen na de bevalling! Een prettige bijkomstigheid is dat de stress van u af valt en dat u weer helemaal in vorm komt.
Instituut voor huidverjonging Angenies biedt u na een vrijblijvend intake gesprek een GRATIS proefbehandeling aan. Deze behandeling vernietigt niet alleen vetcellen maar verstevigt bovendien uw huid.*
Als u binnenkomt bij uw huidcoach Angenies, bepalen wij eerst samen uw behoefte en luisteren wij naar uw huid. Samen nemen wij de verschillende mogelijkheden door na analyse van uw huid. Welke zones gaan wij behandelen, hoeveel sessies zijn nodig …Daarna starten wij en gaan wij benen, billen, buik of rug zorgvuldig behandelen met de vacuumkop van de TiteFX. De vetcellen, diep in de huid, worden vernietigd en de cellulite verdwijnt. Tegelijkertijd wordt de collageenaanmaak aangewakkerd voor een versteviging van uw huid. Dit duurt bij elkaar ongeveer een uur bij de eerste sessie, vanaf de 2de sessie zal de huid sneller opwarmen en kan de behandeling korter duren. Wij raden minimum 8 behandelingen aan 1x per week . We nemen een foto alvorens de kuur op te starten, en in de helft van je behandelingskuur neem ik opnieuw een foto en neem ik de tijd om de evolutie te bespreken.

Sport, het aanvullend wapen bij uitstek tegen cellulite
De sport- en fitnesscentra bieden terecht programma’s “speciaal tegen cellulite” aan. Maar u kunt even gemakkelijk bij u thuis sporten. Het belangrijkste is dat u sport – liefst ’s morgens en elke dag.
Duursporten zoals wandelen en fietsen zijn het best, gekoppeld aan spieroefeningen van de door cellulite getroffen zones. U hebt het vast begrepen: het gevecht tegen cellulite is een gevecht van dag tot dag, elke dag opnieuw.

Massage

Het gaat om cirkelvormige massagebewegingen die heel wat deskundigheid vereisen. Het is daarbij de bedoeling de lymfecirculatie te herstellen. Daarbij wordt op bepaalde strategische punten een trage, lichte en regelmatige druk uitgeoefend, gevolgd door loslaten. Dat heeft als effect dat alle weefsels ontzwellen.
Vergeet vooral niet om elke dag uw benen en de andere zones waar u last hebt van cellulite te masseren. Doe dat volgens de befaamde methode van het “rollen-knijpen”.
Of dat nu thuis gebeurt of bij uw huidcoach Angenies, manueel of met een apparaat, wat telt is de regelmaat. Sommige massages zijn pijnlijk, maar pijn is geen graadmeter voor de doeltreffendheid van een massage.
Het komt er gewoon op aan de getroffen zone te masseren met een speciale crème. Masseren is iets wat u elke dag moet doen, ook al brengt u geen enkele crème of afslankingsgel aan. Massage stimuleert immers de bloedsomloop en kan de cellulite letterlijk uitvlakken. De toxische stoffen worden op die manier makkelijker en sneller geëlimineerd. Dat bevordert het loskomen van de vetreserves en de uitwisselingen tussen de cellen en de buitenwereld. Maar massage heeft nog andere voordelen: ze leidt tot licht calorieverlies en helpt de collageen- en elastinevezels te versoepelen en op die manier de sinaasappelhuid te verminderen.
Hoe gaat u te werk?
Maak altijd cirkelvormige kneedbewegingen van onderen naar boven. U moet uw huid stevig masseren, en de huidzone in kwestie moet daarbij rood worden. Masseer niet alleen uw dijen, maar ook bips en buik. Breng de crème aan en masseer u ermee na een warme/koude douche. Hydratatie en warmte bevorderen allebei de penetratie in de huid. Vooraf uw huid scrubben met een gel of een sisal-handschoen is ook een goede voorbereiding voor de huid. Ideaal is om meteen daarna te gaan sporten, om de afgegeven vetzuren te verbranden en te vermijden dat het vet opnieuw opgeslagen wordt. Daarnaast is uiteraard ook een gezonde en evenwichtige voeding aan te raden. En… last but not least: uw huid verzorgen en masseren – met of zonder vermageringscrème – is sowieso heilzaam.
Bij cellulite zit het vet als het ware gevangen onder de huid. Dat is ook de bedoeling, want het gaat om de opslag van vetten. Maar net daardoor is cellulitis ook moeilijk weg te krijgen. Met enkele heel stevige massagetechnieken (endermologie) – vaak worden ze door machines uitgevoerd – zijn de onderhuidse vetweefsels zodanig in beweging te brengen dat de vetcellen loskomen en worden afgevoerd. Deze behandelingen zijn wetenschappelijk onderzocht én doeltreffend bevonden. Sommige massages zijn doeltreffend doordat ze congesties en oedemen verminderen, op voorwaarde dat de massages regelmatig worden gegeven en dat de behandeling voldoende lang wordt volgehouden (2 of 3 keer per week gedurende 3 maanden, met een regelmatige opvolging daarna). Een goed uitgevoerde lymfe-drainage bevordert de lymfe-omloop en kan een zeer goed resultaat teweegbrengen in het geval van zogeheten geïnfiltreerde cellulitis (met vochtophoping fase 1 en fase 2)*. Bij eerder verharde cellulitis (vezelachtig weefsel fase 3 en fase 4) kunt u beter overstappen naar de nieuwste technologie zoals Fractora TiteFX.*

Lipomassage
Bij cellulite zit het vet als het ware gevangen onder de huid. Dat is ook de bedoeling, want het gaat om de opslag van vetten. Maar net daardoor is cellulitis ook moeilijk weg te krijgen. Met enkele heel stevige massagetechnieken (endermologie) – vaak worden ze door machines uitgevoerd – zijn de onderhuidse vetweefsels zodanig in beweging te brengen dat de vetcellen loskomen en worden afgevoerd.

De Lipomassage gebeurt middels een gemotoriseerde behandelkop met speciaal hiervoor ontwikkelde rollers. Deze kop past in de hand en wordt bediend door de therapeut. Door de huid zachtjes op te heffen en te rollen, stimuleert de behandelkop het veneus en lymfatisch systeem, waarbij toxines worden geëlimineerd. Fibroblasten worden aldus gestimuleerd om de productie van collageen en elastine te verhogen, wat een gezondere en verjongde huidspanning tot gevolg heeft.

Endermologie

Er bestaan andere technieken waarbij het vetweefsel niet wordt vernietigd. Dat is bijvoorbeeld het geval met endermologie. Deze techniek is vooral doeltreffend bij grote vochtophoping, omdat hiermee het vocht verwijderd kan worden. Het gaat om een soort massage die door een kinesist met behulp van een toestel wordt uitgevoerd.

Bij gelokaliseerd vet zoals cellulite kunnen bepaalde technieken ingezet worden waarbij de vetcellen gemanipuleerd worden om de vrijzetting van de vetten te bevorderen.* De cellen worden dan kleiner en minder volumineus. Om dat resultaat te behalen zijn er een aantal verschillende methoden zoals de kneed en rol methode. Voor andere technieken heb je een toestel nodig. Zo is er de endermologie waarbij een toestel de huid omhoog zuigt en op- en afrolt. Datzelfde principe werd overgenomen door andere firma’s die er een min of meer doeltreffend extra element aan toevoegen (infrarood licht en ook laser). Maar opgelet, ook als de verdeler te goeder trouw is, wat niet altijd het geval is, kan hij niet nagaan of de persoon het toestel gebruikt zoals het hoort. Overweegt u een dergelijke behandeling, dan moet u ervoor zorgen dat u een adres vindt dat aanbevolen wordt door een zorgverstrekker of een vertrouwenspersoon. Kinesitherapeuten, schoonheidsspecialisten en soms ook dermatologen bieden dit soort behandelingen aan.

Voeding: veel vocht en weinig zout
Eet sinaasappel en kiwi: deze twee vruchten zitten boordevol vitamine C, verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen. Collageen houdt de huid soepel en vermindert cellulite.

Eet volkorengranen: volkorengranen stabiliseren suiker, zodat het lichaam niet het signaal krijgt dat het vet moet opslaan.
Eet eens een eitje: eieren bevatten lecithine, dat ervoor zorgt dat het huidweefsel steeds hersteld wordt.
Ananas: de enzymen in ananas breken de proteïnen die zich vasthechten aan het bindweefsel af. Daarom is de ananas DE klassieker in de strijd tegen cellulite.
Mango en wortelen: het bètacaroteen in wortel en in mango maakt de huid soepeler en elastischer.
Chocolade: cacao verstevigt de huid. Dus enkel pure chocolade helpt tegen cellulite.
Fruit met veel water: watermeloen, druiven en aardbeien houden uw lichaam gehydrateerd, wat belangrijk is als u van uw cellulite af wil.
Bosbessen: rode en blauwe bessen breken vrije radicalen af die het bindweefsel in uw huid doen verharden. Kersen hebben hetzelfde effect.
Veel drinken: het equivalent van twee liter verdeeld over de dag. Let wel op dat u geen mineraalwater op basis van natrium drinkt, want dit werkt de retentie van water in de hand. Door zout gaat de huid namelijk vocht vasthouden, en vocht in de onderhuidse cellen is nou juist wat u kwijt wilt.
Lipoaspiratie (liposuctie)
Liposuctie, een invasieve chirurgische ingreep, is een radicale manier om cellulite te bestrijden. Hoe jonger de patiënt, hoe meer het resultaat voldoening zal schenken: nadat de overtollige onderhuidse vetcellen verwijderd zijn, moet de huid voldoende kunnen samentrekken. Is dat niet het geval, dan moet de huid gelift worden om ze opnieuw strakker te maken. De risico’s zijn dezelfde als voor eender welke andere chirurgische ingreep. En wat het esthetische voordeel betreft, het is altijd moeilijk in te schatten.
Op het vlak van cellulite is de referentietechniek de lipoaspiratie. Deze traditionele behandeling is invasief (chirurgische ingreep met ziekenhuisopname en anesthesie) maar erg efficiënt. Lipoaspiratie is vooral bedoeld voor jonge vrouwen. Eenmaal de 30 tot 35 voorbij is ze minder aangewezen vanwege de verslapping van de huid. Vet weghalen zonder de huid weer aan te spannen geeft niet altijd een esthetisch resultaat. De resultaten zijn ook niet altijd van hetzelfde niveau. Let er dus op dat u een ervaren chirurg kiest.
CRYOLIPOLYSE:
Cryolipolyse is de vernieling van vetcellen met koude.
Het aantal sessies hangt af van de te behandelen zone. Voor de buikzone bijvoorbeeld zijn twee sessies nodig (1 voor elke kant), voor de onderkant van de rug ook twee.*
Elke beurt duurt 25 tot 35 minuten, afhankelijk van hoe diep het vetweefsel zit.*
Al naargelang van de diepte van het vetweefsel en de hoeveelheid vet die de patiënt wil laten verwijderen, moet u rekenen op één tot drie beurten. Afhankelijk van de oorspronkelijke dikte van het vetweefsel verdwijnt er 5 tot 15 mm vet, dat komt overeen met 25% tot 45% van het vetweefsel.* Ongeveer 40% van het resultaat van de behandeling is al zichtbaar na twee weken, maar u moet ongeveer 6 weken wachten om de resultaten te evalueren en te beslissen of er nog een nieuwe sessie nodig is. *
Met deze niet -invasieve technologie– er komen dus geen injectienaalden aan te pas, er wordt niet gesneden en er is geen verdoving – hoeft de patiënt niet te recupereren. Hij kan de dag van de ingreep zijn normale activiteiten hernemen. Het proces is ook niet pijnlijk voor de patiënt. Hij voelt lichtjes iets trekken in de behandelde zone door de vacuümwerking. Plaatselijk voelt hij ook koude, vooral bij het begin van de behandeling. Na de sessie met cryolipolyse ziet de behandelde zone wat rood en is ze ook gevoelloos. Dat kan tot twee uur na de sessie duren. Heel uitzonderlijk zijn er ook lichte bloeduitstortingen (blauwe plekken), maar die verdwijnen na enkele dagen.
Deze techniek is veel minder ingrijpend en vergt alleen lokale verdoving. Tegenwoordig worden er laserstralen van verschillende lengte gecombineerd (1064 nm, 1320 nm, 980 nm) gebruikt. Er wordt een flinterdun buisje in de huid gebracht. De laserstraal maakt de vetcellen vloeibaar, waarna ze uit het lichaam worden gezogen. De laser lipolyse stremt tegelijk de omringende bloedvaten, wat blauwe plekken vermijdt en het risico op bloedingen verkleint. De behandeling stimuleert ook de collagenese, wat de samentrekking van de huid bevordert. Deze techniek is vooral bedoeld voor de kleine vetophopingen die zich manifesteren bij veertigers met een lichte huidverslapping. Deze techniek maakt gebruik van elektromagnetische golven die tussen meerdere polen passeren. De techniek met 8 polen is doeltreffender dan die met twee of drie polen. Net als de laserlipolyse en de ultrasone behandeling vernietigt radiofrequentie de vetcellen definitief door warmte. De opgewekte warmte stimuleert ook de aanmaak van collageen in de lederhuid. Laserlipolyse is vooral geschikt voor fibreuze cellulite.

Intrusieve laserbehandeling

Vrij nieuw is de behandeling van cellulite met behulp van een laser die onder de huid gebracht wordt. Onder plaatselijk verdoving worden kleine gaatjes in de huid gemaakt waardoor de laser naar binnen gaat. De laser wordt aangezet als hij zich in het bindweefsel bevindt.

Door de warmte die hierbij vrijkomt, smelten de vetcellen als het ware. Bovendien prikt de laser door het bindweefsel heen, zodat het vet zich opnieuw kan verdelen. Bijkomend voordeel is dat de laser de collageenaanmaak stimuleert, waardoor de huid er strakker uit gaat zien.

Nieuwe techniek. De theorie klinkt goed, maar hoe is het in de werkelijkheid? Omdat de techniek vrij nieuw is, is er nog maar weinig ervaring gekend van mensen die deze laserbehandeling ondergaan hebben. Maar de reacties die er wel zijn lijken op het eerste gezicht positief. Positiever in ieder geval dan de ervaringen van vrouwen die de oppervlakkige laserbehandeling geprobeerd hebben. Maar of de intrusieve laserbehandeling ook dé oplossing voor cellulite zal blijken te zijn? De tijd zal het leren…

De carboxytherapie
Bij deze techniek wordt CO2 in de huid gespoten, waardoor de wand van de vetcellen broos wordt en uiteindelijk breekt. Deze behandeling leidt tot goede resultaten qua volume en geeft tegelijk ook een lichte verstrakking van de huid. De huidige trend in de technieken is trouwens gebaseerd op deze dubbele werking. Want een huidzone slanker maken is goed, maar om een mooi, esthetisch resultaat te krijgen moet de huid ook strakker gemaakt worden.

Niet-doeltreffende middeltjes tegen cellulitis
Er zijn ook remedies die helemaal geen – of toch zelden – effect hebben en dus af te raden zijn.
• Liposuctie: verwijdert alleen het vet diep onder de huid en dus niet de cellulite. Dit baat dus niet.
• Kruidenthee en andere plantenaftreksels: geen enkele daarvan heeft tot nu toe zijn nut bewezen, ook al zijn sommige vrouwen heel tevreden met het resultaat.
En hoe zit het met voeding en sport? Een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging is natuurlijk voor iedereen aan te raden, cellulite of niet. Maar eerlijkheidshalve moeten we eraan toevoegen dat slechts een kleine minderheid van de vrouwen zo van haar cellulite af raakt. Maar als we zo een mooi figuur en een evenwichtige relatie met ons lichaam terugvinden, is ook dat toch een mooi resultaat… cellulite of niet!

*Disclaimer

De informatie, die u op onze website kan terugvinden over de resultaten van bepaalde behandelingen & eventueel voelen van pijn, is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen die we gedurende onze jarenlange praktijk opgedaan hebben. Deze gegevens kunnen daarom niet als referentie voor een individueel resultaat gegarandeerd worden, maar kunnen verschillen van persoon tot persoon.