Selecteer een pagina

Welke soorten littekens bestaan er?

door | 17 aug 2021 | Tips

Welke behandeling het beste resultaat oplevert, hangt nauw samen met het soort litteken. Naast ‘normale littekens’ – denk aan een fijn lineair litteken na een hechting of een litteken dat de vorm heeft van de oorspronkelijke wonde na een val – onderscheidt men nog “abnormale “ varianten.

Hypertrofisch litteken

Als er bij het vormen van het litteken te veel bindweefsel aangemaakt wordt, krijgt u een hypertrofisch litteken: het litteken ligt dik en verheven op de huid. Hypertrofische littekens ontstaan bij overproductie van bindweefsel door bindweefselcellen in de huid, waardoor sterk verdikte littekens gevormd worden. Het zijn dikke, roze strengen op de huid die ongeveer drie weken na de verwonding ontstaan en in een periode van enkele maanden tot een jaar dikker kunnen worden. Vooral de huid boven het borstbeen, de schouders, de nek en de oren is geneigd tot de vorming van deze hypertrofische littekens.

Keloïdale littekens (wild vlees)

De extreme vorm van een hypertrofisch litteken is het keloïdale litteken, waarbij het littekenweefsel zich over een groter gebied dan het oorspronkelijk litteken verspreidt. Vooral donkere huidtypes hebben de neiging om dit soort litteken te ontwikkelen. Terwijl gewone hypertrofische littekens beperkt blijven tot de plaats van de verwonding, groeien keloïden over de grenzen van de verwonding heen en kunnen zo betrekkelijk grote huidgebieden bedekken. Een aanleg tot het vormen van deze littekens is vaak familiaal of rasgebonden.

Atrofisch litteken

Deze littekens ontstaan als er net te weinig littekenweefsel gevormd is en zien eruit als putjes in de huid. Vooral wondjes als gevolg van acne en een hondenbeet veroorzaken dit soort litteken.

Ice pick littekens

Deze zijn vaak diep in de huid gelokaliseerd. Het zijn echte putjes die ontstaan als gevolg van ernstige acne.

Gesperde littekens

Deze ontstaan op plaatsen op het lichaam waar zich veel spanning bevindt, zoals de bovenrug. Gehechte of genezen wonden gaan op die plaatsen gemakkelijk weer open, wat leidt tot brede, gesperde littekens. Brandwonden veroorzaken heel specifieke littekens. Die wonden dringen vaak heel diep in de huid; bij derdegraads brandwonden worden niet alleen de opperhuid en de lederhuid aangetast, maar ook het onderhuidse vetweefsel. De huid is strak en verstijfd en verliest alle normale structuur, zonder poriën, zweet- of talgklieren.

Eenmaal u uitgemaakt hebt welk type litteken u heeft, komt het er natuurlijk op aan de beste aanpak voor uw type litteken uit te kiezen. Uw huidcoach Angenies Somers geeft u graag raad.