Pigmentvlekken

Pigmentvlekken 

Ouderdomsvlekken of levervlekken, sproeten, hyperpigmentatie, melasma (zwangerschapsmasker), linea nigra, moedervlekken, café-au-lait, vitiligo…
Pigmentvlekken behandelen bij huidcoach AngeniesPigment is de bruine kleurstof die onze huid aanmaakt bij blootstelling aan de zon. Pigment is bedoeld om de schadelijke straling van de zon te absorberen en onderliggend weefsel te beschermen. Het belangrijkste pigment is melanine. De cellen die pigment maken, liggen diep in de huid. Hier wordt pigment verpakt in kleine korreltjes, die naar de opperhuid worden verplaatst. Pas als deze korreltjes in de opperhuid zitten, zijn ze zichtbaar. Soms is de pigmentverdeling in de opperhuid minder mooi omdat de verdeling onregelmatig is. Voorbeelden hiervan zijn sproeten en ouderdomsvlekken. Deze vlekken ontstaan niet alleen op de huid als deze wordt blootgesteld aan de zon, maar soms ook spontaan. Dit gebeurt vooral bij mensen met een lichte huid.
Oorzaken: De belangrijkste oorzaken van de vlekken zijn: blootstelling aan de zon, huidveroudering, ontsteking aan de huid, hormonale schommelingen en genetische aanleg. De meeste mensen krijgen de vlekken op de handen en in het gezicht, omdat deze lichaamsdelen veel bloot staan aan de zon. Deze pigmentophopingen zijn niet schadelijk, maar kunnen door de drager als lelijk worden ervaren. Ook bepaalde ziekten en medicijnen staan erom bekend dat ze hyperpigmentatie kunnen veroorzaken.

 

Pigmentvlekken behandelen bij huidcoach Angenies

Soorten pigmentvlekken

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Zoals de naam aangeeft, ontstaat post-inflammatoire hyperpigmentatie als gevolg van huidbeschadiging of ontsteking, zoals onder andere insectenbeten, snijwonden, brandwonden, blootstelling aan chemicaliën en acne. De huid is donkerder en heeft een afwijkende kleur nadat de wond al is geheeld. Bij mensen die er gevoelig voor zijn kan het ook ontstaan door irritatie ten gevolge van peelings en agressieve cosmeticaproducten. Deze vorm van pigment is meestal tijdelijk, maar het kan zeker een jaar duren tot het uit zichzelf verdwijnt.

Melasma (chloasma of zwangerschapsmasker)
Grillig gevormde bruine vlekken, die geleidelijk overgaan in de normale huidskleur, ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding (pilgebruik). Ze komen meestal voor bij vrouwen, met een iets gekleurde huid, die in de vruchtbare leeftijd zijn. Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap; daarom wordt melasma ook wel het zwangerschapsmasker genoemd. Melasma die oppervlakkig liggen zijn vaak bruin van kleur en redelijk goed te behandelen. Dieper gelegen pigmentvlekken herkent u aan hun grijsblauwe kleur en zijn een stuk hardnekkiger. Waar bij sproeten en ouderdomsvlekken een laserbehandeling met Fractora wonderen kan verrichten, is melasma een stuk lastiger te behandelen.
Linea nigra (Latijn voor “zwarte lijn”) is een donkere, verticale lijn die in driekwart van de zwangerschappen op de buik verschijnt. Deze bruine streep is gewoonlijk ongeveer een centimeter breed en loopt over het midden van de buik van het schaambeen naar de navel; soms loopt de streep door tot aan het middenrif. Deze linea nigra is het gevolg van de verhoogde pigmentproductie door het hormoon oestrogeen, dat er ook voor zorgt dat de tepels donkerder kleuren. Ook het ontstaan van melasma (zwangerschapsmasker) hangt hiermee samen. Het doel van deze hyperpigmentatie is nog niet bekend. Zwangere vrouwen met een lichte huid hebben minder vaak een linea nigra dan vrouwen met een donkerdere huid. Voordat de donkere streep verschijnt, kan juist een lichte lijn verschijnen. De linea nigra verschijnt meestal in het tweede trimester van de zwangerschap en vervaagt meestal na de bevalling, maar kan (al dan niet onder invloed van zonlicht) ook zichtbaar blijven. Na de zwangerschap verdwijnen de linea nigra en het zwangerschapsmasker meestal binnen een aantal maanden. Tijdens een volgende zwangerschap kunnen de pigmentveranderingen weer tijdelijk terugkeren, ze zijn dan vaak wat opvallender dan tijdens de eerste zwangerschap.
Ouderdomsvlekken behandelen bij huidcoach AngeniesLentigines solares (ouderdomsvlekken, levervlekken)
Deze vorm van pigment ontstaat door blootstelling aan de zon en komt dus ook vooral voor op huid die vaak aan de zon wordt blootgesteld (gezicht, handen en armen). In de winter verdwijnen deze vlekken helaas niet, zoals sproetjes wel doen. Uit onderzoek is gebleken dat zowat 80% van de mensen op 65 jarige leeftijd één of meerdere ouderdomsvlekken heeft. Ouderdomsvlekken komen vooral voor bij mensen met een lichte huid. Mensen met een donkere huid zijn vaak beter beschermd tegen de zon en hebben minder kans dat de pigmentcellen in de war raken. De vlekken zijn vaak bruin van kleur, hoewel ze ook rood of juist donkerder van kleur kunnen zijn. In principe zijn ouderdomsvlekken ongevaarlijk, hoewel ze in sommige gevallen een voorbode kunnen zijn van een melanoom, of huidkanker. Als de vlek snel groter wordt of een rare, rafelige rand heeft is het aan te raden om contact op te nemen met uw dermatoloog.
Sproeten (ephelides)
Sproeten behandelen bij huidcoach AngeniesSproeten zijn gele of bruine vlekjes op het gezicht en andere onbedekte delen van de huid, vooral aanwezig bij mensen met een bleke huidskleur. Sproeten worden waarschijnlijk overgeërfd. Ze verschijnen ten gevolge van een verhoogde productie en afzetting van het pigment melanine, dat verantwoordelijk is voor de normale huidskleur. Sproeten zijn ook bekend als ephelides of efeliden. Sproeten verschijnen meestal voor het eerst op de leeftijd van 3 à 5 jaar en nemen in aantal toe tot op jongvolwassen leeftijd. Ze verdwijnen vervolgens geleidelijk bij het ouder worden. De grootte, het aantal en de mate van verkleuring van sproeten kan toenemen in de zomer en afnemen in de winter, omdat ze gevoelig zijn voor blootstelling aan zonlicht. Sproeten geven geen klachten maar vormen soms een cosmetische zorg. Aanbrengen van lotions met zonnefilter kan verergering voorkomen. Laserbehandelingen (Fractora) kunnen met succes worden ingezet als cosmetische behandeling van sproeten. 
Pityriasis Versicolor behandelen bij huidcoach Angenies

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pityriasis Versicolor of tinea versicolor

Dit is een veel voorkomende huidziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel (gist), Malassezia furfur (synoniem Pityrosporum ovale), die zeer oppervlakkig in de bovenste lagen van de huid groeit. Op de romp, meestal op de rug, zijn vele kleine ronde of ovale plekjes te zien met aan de rand vaak een zeer lichte schilfering. Er ontstaat extra schilfering als de huid ter plaatse wat wordt opgerekt. Door de schimmelgroei schilfert de huid op de aangetaste plekjes iets sneller af dan normaal. De hierdoor vrijkomende stukjes nieuwe huid zijn in de zomer wat lichter omdat de schimmel de pigmentcellen blokkeert en in de winter vaak juist wat donkerder dan de omringende huid. Bij mensen met een donkere huidskleur zijn de plekjes vaak wit van kleur, in tegenstelling tot blanke mensen die vaak donker gekleurde vlekjes hebben. Bovengenoemde feiten zijn de reden van de naam “versicolor”, wat “tegengestelde kleur” of “diversiteit aan kleur” betekent. De verwekker van de aandoening kan histologisch worden aangetoond door middel van een methyleenblauwkleuring, wat de diagnose bevestigt. Recent onderzoek laat zien dat de gist M. globosa ook geassocieerd is met Pityriasis Versicolor. Iedereen heeft gisten (of eigenlijk schimmels) op zijn huid. Over het algemeen heeft u hier ook helemaal geen last van, maar bij sommige mensen kan de gist de bovenste laag van de huid aantasten. Hierdoor raken de pigmentcellen verstoord en ontstaan er vlekjes. Pityriasis Versicolor komt vaak voor bij een vette huid en in warme klimaten. In de Benelux zult u het daarom voornamelijk in de zomer zien. In tropische gebieden heeft maar liefs 50% van de mensen die bij een dermatoloog langs gaan Pityriasis Versicolor. 

 

Hoe herkent u Pityriasis Versicolor?
Pityriasis Versicolor is heel eenvoudig te herkennen: vlekjes (op een witte huid zijn het donkere vlekjes, op een gebruinde huid zijn het lichte vlekjes) op de hals, de borst en de rug, maar vaak ook in het gezicht, de armen en de benen. Op de vlekjes zelf kunt u ook vaak fijne schilfertjes ontdekken (soms ziet u ze alleen als u de huid wat spant). Hierdoor kunnen de vlekjes ook wat jeuken.

 

De oplossing is simpel…
De aandoening is overigens geheel onschuldig en betrekkelijk gemakkelijk te behandelen met een anti-roosshampoo met seleniumsulfide of een ontgistingskuur. Laat de shampoo een nachtje intrekken en was het er de volgende dag weer af. Recidieven treden vaak op maar zijn opnieuw goed te behandelen. Na een succesvolle behandeling zijn de pigmentatieverschillen niet meteen verdwenen. Bij enkele vlekjes kunt u een antischimmel crème (ketoconazol crème of ciclopirox crème) gebruiken. Smeer dit dagelijks voor minimaal twee weken. Als de vlekjes toch terug blijven komen, dan kan een kuur met een anti-gistmiddel nog uitkomst bieden. Het nadeel is alleen dat deze pillen behoorlijk veel bijwerkingen geven en dus bij uitzondering voorgeschreven worden door de huisdokter.

Wie vlekvrij wil zijn…

Moet geduld hebben. De schilfering verdwijnt na behandelen meestal na enkele dagen, maar de vlekjes blijven vaak wat langer zichtbaar, ook al is de huid ‘schoon’ van de gist. Het vervelende bij Pityriasis Versicolor is dat de kans groot is dat het weer terugkomt als u er vatbaar voor bent. Probeer dan ook, als de vlekjes weer weg zijn, u structureel goed tegen de zon te beschermen (wat altijd héél verstandig is natuurlijk), geen vette en afsluitende zalven en crèmes te gebruiken op de huid (dit bevordert de groei van de gist) en altijd de huid goed af te drogen na het douchen.

Aangeboren pigmentvlekken

Moedervlek
Moedervlek behandelen bij huidcoach AngeniesEr is geen medische reden om een goedaardige moedervlek te verwijderen. Maar moedervlekken die goedaardig zijn kunnen soms wel als ontsierend worden ervaren. Ze kunnen op de huid liggen of in de huid, maar ook een wratachtige vorm hebben. Ook variëren ze in kleur, grootte en vorm. Er zijn voor verwijdering van een goedaardige moedervlek meerdere mogelijkheden: coaguleren (wegbranden), wegschaven en excideren (wegsnijden) uit te voeren door een dermatoloog. 
De voordelen van een moedervlek laseren (Fractora) zijn eindeloos. Meestal is 1 behandeling voldoende, maar soms zijn er 2 of meer behandelingen nodig. Sommige patiënten ervaren jeuk na afloop van een Fractora laserbehandeling. Dankzij een goede crème zal dit snel weer voorbij trekken. Hoewel er geen littekens ontstaan, kunnen sommige patiënten soms een kleine afdruk zien waar de moedervlek heeft gezeten. Als we een laserbehandeling vergelijken met het wegsnijden, branden of bevriezen van de moedervlek dan is een laserbehandeling het meest vriendelijk voor de huid.

 

Café-au-lait vlekken behandelen bij huidcoach AngeniesCafé-au-lait vlekken
Deze kunnen al aanwezig zijn vanaf de geboorte, maar omdat ze in het begin nog klein zijn en licht van kleur, zijn ze moeilijk te zien. Rond het tweede levensjaar zijn ze wat donkerder geworden en duidelijker te zien. Ze zijn goedaardig. Bij het groter worden van het kind groeien ze mee. Café-au-lait vlekken zijn meestal ovaal van vorm en hebben een doorsnede die varieert van 0.5 cm tot enkele centimeters. Café-au-lait vlekken zijn zelden cosmetisch storend, maar mocht dat toch het geval zijn dan kunnen ze eventueel worden behandeld met laser (Fractora) . De Fractora laserbehandeling is meestal efficiënt. Soms lukt het niet om de plek voldoende op te bleken om een goed cosmetisch effect te krijgen. Het komt ook voor dat de plek na verloop van tijd weer terug komt. Een enkele keer kan de plek zelfs donkerder worden na een laserbehandeling. Globaal lukt het bij 1/3 goed, bij 1/3 komt de plek weer terug, en bij 1/3 wordt het erger. Het is dus belangrijk om vóór behandeling van de gehele plek eerst een proefplekje te laten behandelen om de effecten van de behandeling te beoordelen. Een andere optie is om de plekken te camoufleren. Er zijn speciale camouflage crèmes beschikbaar in alle huidskleuren, die via uw huidcoach Angenies kunnen worden besteld.

 

Vitiligo
Vitiligo is een aandoening waarbij er geen pigment meer wordt aangemaakt op een bepaalde plek op het lichaam. Hierdoor ontstaan witte vlekken op de huid. Rondom deze vlekken zit vaak een donkere rand. Een kenmerk van vitiligo is dat de vlekken zich vaak uitbreiden. Deze aandoening ontstaat door een verstoring van de pigmentproductie wat het gevolg is van een verstoorde aanmaak van melanine. Het afbreken van pigment heet depigmentatie. Wanneer geen nieuw pigment wordt aangemaakt, ontstaan er dus witte vlekken op de huid. In feite is het dus het tegenovergestelde van pigmentvlekken. Daar wordt melanine overgeproduceerd terwijl het bij vitiligo juist niet wordt geproduceerd. 
De wijnvlek hoort hier nadrukkelijk niet bij. Hoewel dit een pigmentvlek lijkt, ligt de oorzaak in een aangeboren afwijking aan de haarvaatjes.
Purpura senilis
Purpura senilis behandelen bij huidcoach AngeniesEen aandoening die wel eens wordt verward met ouderdomsvlekken is purpura senilis. Dit zijn ook donkere vlekjes die vooral voorkomen bij oudere mensen, maar ze worden niet veroorzaakt door een teveel aan pigment. Het zijn kleine bloeduitstortingen die ontstaan doordat de huid minder elastisch wordt met het ouder worden

Pigmentvlekken verwijderen

De behandeling
Pigmentvlekken kunt u over het algemeen goed behandelen als u maar weet van welke vorm u last heeft en hoe diep het pigment zit. Het is raadzaam om pigmentvlekken voorafgaand aan behandelingen te laten controleren door uw huisarts of dermatoloog. Sommige vlekken kunnen kankercellen bevatten die mogelijk kwaadaardig zijn. Behandeling kan het groeiproces van de kankercellen bevorderen, waardoor een melanoom (huidkanker) kan ontstaan. Mensen met een donkere huidskleur moeten terughoudend zijn met het behandelen van pigmentvlekken omdat contrastverschil op hun huid veel beter zichtbaar is. Een behandeling kan de situatie erger maken dan hij is. Raadpleeg daarom altijd een arts en laat een wetenschappelijke huidanalyse maken.

 

*Resultaten van behandelingen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Voor meer informatie hieromtrent vragen wij u om onze disclaimer te lezen.

 

Huidanalyse bij huidcoach Angenies

Zonnebrandcrème

De zon speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van pigmentvlekken door de invloed van UV-straling op melanine in de huid. Ook pigmentvlekken die zijn veroorzaakt door littekens, hormonen, medicijnen of inflammatie kunnen erger worden door de invloed van UV-straling. De beste manier om nieuwe vlekken te voorkomen en bestaande pigmentvlekken te verminderen, is daarom elke dag vanaf ‘s morgens een goede zonnebrandcrème met een hoge SPF (minstens SPF 15) te gebruiken. Kies voor een product waar zink- en/of titaniumdioxide in zit. Deze zijn (semi-)natuurlijk en veelal stabieler dan crèmes met chemische zonnefilters. Zonnebrandcrème moet zowel in de zomer als in de winter dagelijks gebruikt worden. Een medisch verantwoorde huidanalyse bepaalt perfect uw zonnebeschermingsfactor. Het is niet zo dat uw huid minder bruint met een hogere zonnebeschermingsfactor maar wel veel egaler en dus veel mooier.

Pigmentvlekken verwijderen met ananas en papaja
Papaja en ananas bevatten, net als citroen, fruitzuren, maar bevatten ook nog eens enzymen (papaïne en bromelaïne) die pigmentvlekken helpen te verwijderen. In de blender of met een staafmixer vermengen tot een gladde pasta. Op de huid aanbrengen en 15 minuten laten intrekken. Geschikt voor dagelijks gebruik. Persoonlijk gebruik ik deze mooie vruchten ook, maar ze moeten wel hun werk doen via de binnenzijde van mijn huid (lekker!)
Cosmelan
De Cosmelan behandeling levert een ingrijpend resultaat op langere termijn, zonder dat u hiervoor een pijnlijk procedé (hoewel!) moet doorstaan. Het proces wordt afgestemd op uw behoeften. De behandeling bestaat uit meerdere professionele behandelingen. Vervolgens zal een belangrijk deel van de behandeling thuis worden voortgezet door het dagelijks gebruik van de Cosmelan 2 crème. Het aantal behandelingen en de producten die in de thuisbehandeling worden opgenomen, worden samengesteld door huidtherapeuten, schoonheidsspecialisten en artsen en is afhankelijk van de gradatie en aard van hyperpigmentatie. De behandeling is de eerste keer meestal positief hoewel vaak vrij agressief (week vakantie nemen). Een tweede behandeling is naar ervaring van collega’s niet meer effectief en dus niet aan te bevelen.
Cosmetica
Afhankelijk van de vorm en diepte van uw pigment zijn er enkele ingrediënten die u kunnen helpen): vraag vrijblijvend advies bij uw huidtherapeut Angenies
Hydrochinoncrème
Hydrochinon (1,4-dihydroxybenzeen, hydroquinone): het meest gangbare en best geteste middel tegen pigmentvlekken. Alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen, omdat het bij proefdieren onder andere leukemie en huidkanker veroorzaakte. De meest gebruikte behandeling bij melasma is smeren met een hydrochinoncrème. Dit heeft helaas ook een aantal nadelen, zoals het feit dat u het maar kortdurend mag gebruiken en het de huid flink kan irriteren. Hydrochinon ‘depigmenteert’ de huid waardoor de aanwezige pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Er wordt minder pigment aangemaakt. Dit is mogelijk doordat de omzetting van tyrosine naar melanine wordt afgeremd. Pigment of melanine is een bruine kleurstof die door de huid wordt aangemaakt. Dit melanine zorgt er ook voor dat de huid haar bruine kleur krijgt. Als melanine gelijkmatig geproduceerd wordt, krijg je een egaal bruine kleur. Wordt dit proces verstoord bv. door hormonen, wondjes of acne, dan ontstaan er pigmentvlekken. Hydrochinon onderdrukt de productie van melanine. De huid krijgt dus niet de kans om een bruine kleur aan te maken en plaatsen waar het proces verstoord is te benadrukken. Het bleekt de huid dus niet, maar voorkomt het ontstaan van pigmentvlekken.

Gebruik het product met verstand:

1. Bescherm uzelf ALTIJD tegen de zon. Anders is het dweilen met de kraan open. De zon ‘stimuleert’ de aanmaak van melanine, terwijl hydrochinon het juist tegen gaat.
2. Bouw het gebruik rustig op. Begin met eens in de drie dagen. Gaat dit goed? Ga dan naar om de dag en uiteindelijk elke dag. Let erop dat het product uw huid niet irriteert en als dit wel zo is doe dan een stapje terug of ga over op een gerfractioneerde laserbehandeling met Fractora.
3. Breng het bij voorkeur ‘s avonds aan.
4. Verwacht niet direct resultaat. Hier gaan zeker enkele weken overheen. Gebruik Hydrochinoncrème ook niet onbeperkt maar stop in ieder geval na zes maanden.
Bijwerkingen…
Het klopt wel dat het hydrochinon de huid kan uitdrogen en irriteren. Zeker in het begin. Maar als u de behandeling voorzichtig opbouwt en er een goede hydraterende crème bij gebruikt, valt de irritatie in de praktijk meestal mee. In zeer zeldzame gevallen kan gebruik van hydrochinon leiden tot ochronosis – het donkerder en zelfs zwart worden van plekjes op de huid, iets wat moeilijk terug te draaien is. Dit is echter alleen gezien bij mensen die grote hoeveelheden sterk geconcentreerde hydrochinon gebruikten en/of daar jarenlang mee doorgingen. Al met al wordt het al tientallen jaren gebruikt en voorgeschreven door vooraanstaande dermatologen over de hele wereld en is er heel veel onderzoek naar gedaan. Dat het werkt is geen punt van discussie meer en mits met verstand gebruikt is het een ingrediënt dat zeker is aan te raden voor de behandeling van pigmentvlekken.
Azelaïnezuur
Azelaïnezuur is een verzadigd dicarbon-vetzuur. Het komt van nature voor in granen, maar wordt ook geproduceerd door de gist Malassezia furfur, die op de huid voorkomt. Verwerkt tot 20% crème wordt het gebruikt in de behandeling van een aantal huidaandoeningen: acne, rosacea en hyperpigmentatie (vooral melasma). Weinig toxisch, minder irriterend dan tretinoïne en benzoylperoxide.
Vitamine A zuur (tretinoïne): net als hydrochinon, enkel op recept te verkrijgen. Het is iets minder effectief tegen pigment, maar is effectief tegen huidveroudering en acne.
Vitamine C: kan melasma verbeteren. De concentratie van ascorbic acid moet in dit geval minimaal 5% zijn en luchtdicht verpakt zijn wil het effect hebben.
Arbutine: is een verbinding die in de natuur in een aantal planten voorkomt, onder meer in de bladeren van de berendruifplant (8%) en bosbessenplant. Het heeft minder bijwerkingen dan hydrochinon, maar is ook minder werkzaam. Concentraties moeten rond de 3 tot 5% zijn.
Glycyrrhiza Glabra (zoethout, kalissenhout): benodigde concentraties niet bekend. Vermoedelijk meer dan 0,5 %.
Fruitzuren: glycolzuur is vooral effectief bij peelings, in concentraties boven de 20%.
Niacinamide: in concentraties tussen de 2 en 5% werkt het bij oppervlakkige pigmentatie. Niacinamide heeft nog meer positieve effecten op de huid. Het werkt anti-inflammatoir (ontstekingsremmend) en er is ook echt aangetoond dat het helpt tegen acne, rosacea en psoriasis. Hiernaast beschermt niacinamide uw huid tegen UV straling (photo protection). Daar komt dan nog eens bij dat niacinamide de barrièrefunctie herstelt; dit is belangrijk voor een beschadigde huid of een huid met eczeem. Dus een super ingrediënt!
*Resultaten van behandelingen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Voor meer informatie hieromtrent vragen wij u om onze disclaimer te lezen.

 

Pigmentvlekken kunnen worden verwijderd door peeling-, laser- of IPL-behandeling.

Pigmentvlekken verwijderen met peeling

Het soort peeling en de aanvullende crème worden bepaald door het soort pigmentvlek maar vooral door het huidtype. Bij een “peeling” van de huid wordt een vloeistof op de huid aangebracht die de bovenste oudere cellagen “opdroogt” en vervolgens afstoot. De huid reageert hierop met een enorme aanmaak van jonge huidbestanddelen ( nieuwe cellen, collageen, elastine…). Het resultaat is een gladdere, frissere en stevigere huid. U kunt zelf met ‘huismiddeltjes’ uw huid een peeling geven. Peelen kan met (fruit)zuur. Men smeert met citroensap, karnemelk, papaja, ananas en ui, een enkeling gebruikt zoethoutextract. Huismiddeltjes werken wel, maar het duurt vaak lang voordat de vlek lichter van tint wordt. Reken op 8 weken bij dagelijks smeren. Lichte sproeten zullen waarschijnlijk wel verdwijnen, maar voor intense vlekken zijn huismiddeltjes niet aan te bevelen. Het gebruik is ook niet zonder gevaar, vooral citroensap is erg sterk en kan de huid behoorlijk irriteren. Er zijn ook crèmes beschikbaar op de markt voor consumenten. De crèmes peelen net als de huismiddeltjes door een zuur bestanddeel. Het resultaat is vaak na enkele weken zichtbaar. Deze crèmes bevatten doorgaans ook bestanddelen om de huid te voeden (zink, magnesium, koper) en een element dat UV-straling blokkeert. Veel crèmes beloven volledig resultaat, maar dat wordt meestal niet bereikt. De vlekken worden wel minder, maar verdwijnen vaak niet volledig. Ook hier bestaat risico op huidirritatie.

Pigmentvlekken verwijderen met chemische peeling
Chemische peelings aanbrengen op de huid om de bovenste huidlaag te verwijderen. Veel gebruikte producten zijn TCA (trichloorazijnzuur) en fruitzuren. Na een medisch verantwoorde objectieve analyse van de vlek bepaalt de arts of behandeling mogelijk is. Bij behandeling zal hij/zij de concentratie van het zuur en de tijdsduur van het contact tussen het zuur en de huid afstemmen op de vlek. In de maand voorafgaand aan de chemische peeling dient de zon vermeden te worden en moet voor het slapengaan een crème op de vlek worden aangebracht om de hoornlaag te verdunnen. Op de dag van de behandeling brengt de arts met een wattenstaafje het zuur aan op de huid. Na het aanbrengen treedt verkleuring van de huid op. De huid wordt lichter van kleur, dit heet ‘frosting’.  Dit effect helpt de arts om het proces van de peeling te bewaken. Hij wil niet dat het zuur doordringt in de diepere huidlaag, anders kan een litteken ontstaan. Na de behandeling kunt u direct naar huis. Er moet een beschermende crème worden aangebracht en de zon dient vermeden te worden. Enkele dagen na de behandeling zal de huid gaan schilferen, waarna nieuwe huid in de plaats van de vlek komt. Bij intense vlekken kan het proces worden herhaald. Compleet verwijderen van vlekken is met deze methode mogelijk, maar niet te garanderen.

 

*Resultaten van behandelingen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Voor meer informatie hieromtrent vragen wij u om onze disclaimer te lezen.

 

Cryotherapie is een behandeling door middel van bevriezing van pigmentvlekken met vloeibaar stikstof. Hierdoor ontstaat schade aan de weefsels van de pigmentvlekken: ontsteking, blaarvorming en afsterven (necrose); dit moet vervolgens weer spontaan genezen.
Pigmentvlekken verwijderen met laser (Fractora)
Fractora behandeling voor pigmentvlekken bij huidcoach AngeniesHet zijn vooral zonnevlekken en sproeten die met een laser behandeld worden. De vlek wordt een aantal behandelingen aan een energiepuls blootgesteld. Deze verpulvert het pigment. Bij een ‘lichte’ vlek kunnen één tot twee sessies voldoende zijn. Hoe dieper de vlek in de huid ligt, des te langer duurt de therapie. Voor veel mensen kan “laseren” een hoge drempel zijn, maar de behandeling doet absoluut geen pijn. Het voelt alsof er iemand licht aan de huid trekt. Een behandeling duurt gemiddeld 15 tot 30 minuten. Na de behandeling ontstaat er een korst op de plek waar de behandeling heeft plaatsgevonden. Deze korst zal er na enkele weken afvallen. De behandeling zal, afhankelijk van de pigmentvlek, daarna nog enkele keren herhaald moeten worden. Gemiddeld zijn er 1 tot 10 behandelingen nodig om de pigmentvlek helemaal te verwijderen. Pigmentvlekken laseren is de meest effectieve behandelmethode. Toch wil een behandeling niet zeggen dat de pigmentvlek nooit meer terug zal komen. Garantie op blijvend succes is er helaas niet. Een ander nadeel van pigmentvlekken laseren zijn de kosten. Dit verschilt vaak enorm per aanbieder. Als u op zoek bent naar een laserbehandeling doet u er goed aan om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en een proefbehandeling te laten uitvoeren. De beste resultaten met laserbehandeling worden bereikt bij:
Kleine moedervlekjes ter grootte van ongeveer een speldenknop
Café-au-lait vlekjes
Ouderdomsvlekjes in gelaat of op handen
Sproeten
Vlekken met een hormonale oorzaak, bijvoorbeeld door pilgebruik of zwangerschap, geven een wisselend resultaat. Dit geldt mede voor mensen die snel pigment vormen, bijvoorbeeld na beschadiging van de huid, of mensen met een (licht getinte) huid. Bij elke persoon reageert de huid en pigmentatie anders. Soms kan bij twijfel een klein proefstukje worden gedaan. Veelal zijn slechts enkele behandelingen nodig, bij oppervlakkig pigment gemiddeld 1-2 behandelingen, bij dieper gelegen pigment kunnen meer behandelingen nodig zijn.
De behandeling:
Een behandeling duurt ca 15 minuten tot een half uur, afhankelijk van het te behandelen gebied. Bij een geringe pigmentafwijking is 1 behandeling meestal voldoende. Bij uitgebreidere pigmentafwijkingen moet u rekenen op 2 tot 3 behandelingen om een optimaal resultaat te bereiken. Tussen opeenvolgende behandelingen heeft u steeds een pauze van 4 weken. De behandelde bruine pigmentvlekken verdwijnen vrijwel volledig en komen meestal niet meer terug. De behandeling kan echter niet voorkomen dat er in de toekomst nieuwe vlekken ontstaan. Uiteraard kunnen deze dan ook behandeld worden. De laser geeft een intense lichtbundel af, die met een grote precisie op de pigmentvlek gericht wordt. De pigmentvlekken absorberen de kleur van het laserlicht. Door een zeer korte puls te gebruiken zal het laserlicht een soort explosie van energie laten ontstaan in de pigmentlaag. Het pigment zal in kleine deeltjes uiteen vallen zodat het lichaam in staat is deze deeltjes uit het lichaam af te voeren. De behandelingstijd is afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid van de pigmentvlekken. Zo duurt het behandelen van twee handen 20 minuten en een vlekje in de hals vijf minuten.
Na de behandeling:
Er vormt zich een korstje/velletje op het behandelde gebied. Het resultaat lijkt dan ook even donkerder dan voorheen. Na 1-2 weken verdwijnt dit korstje en ziet u vaak een nieuwe roze huid. U moet de huid na de behandeling beschermen met een sunblock van +80. Na een aantal weken kunt u het resultaat zien en beoordelen of nieuwe behandeling gewenst is. Soms is de huid nog wat anders van kleur, soms wat witter of iets roder. Dit trekt na enige weken- maanden weer weg en krijgt de huid weer de normale kleur. Bij bepaalde vormen van hyperpigmentatie zult u altijd een goede zonbescherming moeten blijven gebruiken! Een enkele keer treedt weer re-pigmentatie op. Tussen behandelingen moet minimaal 6 weken zitten.
 
IPL staat voor Intense Pulsed Light. IPL lijkt op laser maar maakt gebruik van lichtpulsen in het zichtbare spectrum, op meerdere golflengten. Hierdoor kan minder gericht op de pigmentkorrels worden geschoten. Daarom is de methode vooral geschikt voor pigmentvlekken die door de zon zijn ontstaan. Diepere vlekken kunnen beter met laser worden behandeld. De uitvoering van de behandeling is gelijk aan die van laser.

 

*Resultaten van behandelingen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Voor meer informatie hieromtrent vragen wij u om onze disclaimer te lezen.

 

Hyperpigmentatie is een huidaandoening waarbij sprake is van te veel pigment in de menselijke huid. Het belangrijkste pigment in de menselijke huid is melanine; een zogenoemd biologisch pigment. Melanine wordt door melanocyten gemaakt met behulp van het aminozuur tyrosine. Melanine kan gelokaliseerd zijn in de basale laag van de opperhuid, doordat de melanocyten meer pigment produceren (sproet) of doordat er meer pigmentcellen aanwezig zijn (moedervlek). Het pigment kan ook in de lederhuid aanwezig zijn. Een ophoping van pigment producerende melanocyten zorgt voor een blauw of zwart gekleurde moedervlek (blue nevus). Bij bepaalde ontstekingen kan ook pigment in macrofagen (opruim-cellen) terechtkomen; dit pigment is meestal afkomstig uit keratinocyten, als deze door een ontsteking (vooral bij een grensvlakdermatitis) te gronde gaan. Dit komt vooral bij donkerder huidtypen voor. Macrofagen gevuld met pigment worden vaak melanofagen genoemd.

 

Contactformulier
Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw vraag te kunnen beantwoorden.