Selecteer een pagina

Striemen behandelen

Striae, huidstriae, striemen, zwangerschapsstrepen of stretch marks

Striae komen vaak voor (bij 90% van zwangere vrouwen, 70% van adolescente vrouwen, 40% van adolescente mannen, vooral sportbeoefenaars). Striae komen over het hele lichaam voor, maar voornamelijk op: buik, borsten, billen, bovenbenen en bovenarmen.

Sommige groepen van mensen hebben een vergroot risico op striae:

  • Bij zwangere vrouwen: de buik en borsten
  • Bij jong volwassenen: de dijen, billen en borsten
  • Bij mensen met overgewicht: buik, dijen, binnenzijde bovenbenen en bovenarmen
  • Bij bodybuilders: de armen, bovenbenen en borsten
  • En tenslotte bij mensen die corticosteroïden gebruiken.

Wat zijn striemen?

Striemen zijn littekens op de huid, veroorzaakt door versnelde groei van de huid. De meest gekende vorm zijn zwangerschapsstriemen, en ongeveer 80% van de zwangere vrouwen heeft hier last van. Ook een groeispurt tijdens de puberteit of plotse gewichtstoename (body builders) kunnen hiertoe leiden.

Striemen hebben een lichtere kleur dan de rest van uw huid en ze voelen ook zachter aan dan de rest van het omliggende weefsel. Striae (striemen, zwangerschapsstriemen, stretch marks) zijn lineaire laesies die ontstaan door overmatige uitrekking van het onderhuidse bindweefsel. De collageenvezels in de dermis zijn daarbij gaan wijken, ook de elastinevezels zijn gebroken. Doordat het proces traag verloopt, blijft de epidermis intact, maar de textuur wordt afwijkend. De epidermis in de striae is atrofisch, het normale dermale papil patroon gaat verloren.

In het begin steken de striae rood of roodbruin af tegen de omgeving, later (maanden tot jaren) verandert dit in lichtere beige, ivoorkleurige of huidkleurige tinten waardoor de striae minder zichtbaar worden.

De laesies verlopen conform de huidlijnen, kunnen 1-10 cm breed en tot 20 cm lang worden. De functie van de huid blijft goed, het is alleen een cosmetisch probleem.

Behandelingen

Striae, ook wel groeistrepen genoemd, kunnen wel behandeld worden; alleen kunnen ze niet altijd voor 100% verwijderd worden. Door speciale technieken kan striae wel vervagen /verminderen. Ze worden vanzelf minder zichtbaar in de loop der jaren, maar verdwijnen niet.

Tretinoine crème

Vitamine A-zuur, ofwel tretinoine crème, is de enige crème waarbij een goede verbetering te zien is van de striae. Door deze crème vernieuwt de bovenste huidlaag zichzelf, waardoor de celvernieuwing beter op gang komt en het littekenweefsel beter geneest.

Microdermabrasie

De opperhuid wordt via microkristallen beetje bij beetje afgeslepen. Microdermabrasie is sterker dan een gewone peeling, maar minder krachtig dan een chemische peeling. Striemen vinden echter hun oorsprong in de onderliggende huidlagen en deze blijven door de cosmetische behandelingen onaangeroerd. Microdermabrasie is de populairste behandeling tegen striemen, maar ook de minst efficiënte. Striemen zullen met microdermabrasie niet verdwijnen. Wel gaan de lijnen lichtjes vervagen en zal de structuur van de huid zachter en gezonder worden.

IPL-behandeling

Het IPL apparaat is geen laser, maar een flitslamp die lichtflitsen omzet in warmte (IPL staat voor Intense Pulsed Light). Dit stimuleert de aanmaak van nieuw collageen en verbetert de stofwisseling van de huidcellen. Doordat de huidfuncties worden verbeterd, zal striae vervagen, versoepelen en versmallen. Het volledig verwijderen van striemen blijft echter moeilijk.

Microneedling

Microneedling therapie is wel mogelijk voor de behandeling van striemen. Na een eerste behandeling kunt u al een verbetering van 30% zien. Een microneedling behandeling heeft dus meer resultaat dan dermabrasie, peeling of een andere externe behandeling. Dit komt doordat deze behandeling onderhuids inwerkt, en zich niet beperkt tot het huidoppervlak. Bij microneedling wordt de striae huid verbeterd door middel van een roller met 200 zeer fijne naaldjes. De fijne naaldjes in de roller stimuleren zo de huid om collageen en elastine aan te maken. Microneedling werkt het beste in combinatie met tretinoine crème omdat deze door de gecreëerde micro-kanaaltjes in de huid beter wordt opgenomen.

Maak nu een afspraak in uw huidinstituut

Fractora (laser) behandeling

De Fractora behandeling is de meest effectieve behandeling op dit moment. Ze werkt bovendien ook huidverjongend. Deze behandeling werkt onderhuids om oudere en fibrotische vezels af te breken en plaats te maken voor de opbouw van nieuw collageen en elastine. Dit zorgt voor een vernieuwde huid die er veel egaler en bovendien jonger uitziet. De therapie bestaat uit meerdere behandelingen. Na een behandeling is de huid gedurende ongeveer drie dagen wat rood en opgezwollen. Niet alleen levert de behandeling goede resultaten op voor wat betreft de striemen, de huid wordt ook steviger en compacter.

Conclusie: hoe sneller u striae behandelt, hoe gemakkelijker de striae vermindert. Recente lijnen, dit zijn lijnen van minder dan een jaar oud, of kleine lijntjes op een klein oppervlak zijn gemakkelijker te behandelen dan striae die er al jaren zit. Hoe ‘ouder’ en groter de striae, hoe meer behandelingen nodig zullen zijn om het gewenste resultaat te bereiken.

Tip van uw huidcoach Angenies

Voorkomen is beter dan genezen.

Striae kan beter voorkomen worden dan het te genezen. Door van tevoren speciale producten aan te brengen, waardoor de huid soepel blijft en niet uitdroogt, blijft uw huid elastisch tijdens zwangerschap of snelle gewichtstoename. Smeer uw huid iedere dag in met een vette crème.

Overmatig wassen met zeep en blootstellen aan droge lucht droogt uw huid uit; voorkom dit dus.

Ook gezonde voeding houdt uw huid soepel: u moet voldoende water drinken en veel groenten en fruit eten. Water drinken zorgt ervoor dat uw huid niet uitdroogt en elastisch blijft. Groenten en fruit bevatten veel antioxidanten. Zij maken afvalstoffen onschadelijk en gaan het verouderingsproces tegen.