Welke 3 voordelige effecten heeft sporten op je huid?

Posted on 10 maart-2020 By Angenies Somers

Wist je dat?….

Effecten van sporten en je huid

Sporten

We sporten vaak voor een betere conditie of voor een strakker lijf.

Maar wist je dat lichamelijke inspanningen ook een positieve invloed hebben op je huid?

2 vliegen in één klap! YES!, eigenlijk zelf 3 vliegen in één klap, met dit druilig weer worden we er ook blij van!

Welke 3 voordelige effecten heeft sporten op je huid?

1)      Zuivere huid: Wanneer we zweten worden afvalstoffen afgevoerd. Zweetdruppels duwen opgehoopte afvalstoffen in de huid naar buiten. Hierdoor gaat je huid glanzen, krijg je een gezonde glow en kunnen opgestapelde onzuiverheden verminderen.

Heb je last van acné? Regelmatig sporten kan zelfs de acné huid verbeteren!

 

2)      Betere doorbloeding: sporten stimuleert de doorbloeding, waardoor aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamscellen verbetert. Je huid blijft hierdoor strakker en steviger, zelf in je gelaat.

 

3)      Spierontspannend: Een work-out heeft na afloop een ontspannende werking op je spieren. Niet enkel voor de spieren in je lichaam, maar ook voor de spieren in je gezicht. Doordat er minder spanning op je gezichtsspieren staat, kunnen expressielijnen in je gezicht verzachten.

 

Reden te meer om die sportschoenen aan te trekken dus! 😊

Sport shoes

 

Je hebt je lekker in het zweet gewerkt, je spieren voelen verzuurd en moe aan. Op dat moment denken we niet direct aan onze huid. Niet alleen je spieren , maar ook je huid (grootste orgaan van het lichaam) krijgt het zwaar te verduren tijdens je training.

 

Wat doet je huid tijdens het sporten?

–          Niet enkel je lichaam maar ook je huid is veel bezig tijdens het sporten. Je merkt dit aan dat je gaat zweten wanneer je intensief beweegt.

–          Wanneer je sport, spannen je spiercellen zich op. Daar is energie voor nodig die gehaald wordt uit de verbranding van voedingsstoffen. Doordat je lichaam voedingsstoffen gaat verbranden, krijg je het warm. Hierdoor ga je zweten en dit zet je poriën open. Zweet bestaat voornamelijk uit water, zout en afvalstoffen. Tijdens het sporten verdampt het water, waardoor het zout en de afvalstoffen achterblijven op je huid.

Wat is het gevolg van sporten voor je huid?

Zout en afvalstoffen blijven na het sporten op je huid liggen en gaan in je poriën zitten.

Door het zout kan je huid uitdrogen met huidirritaties tot gevolg. De afvalstoffen die vrijkomen kunnen weer zorgen voor puistjes en andere onzuiverheden.

Doordat de poriën volledig open staan tijdens het sporten kan het vuil zich hier gemakkelijk in gaan ophopen. Wanneer de poriën in de huid dan weer kleiner worden (dit gebeurt na het sporten) , kan het vuil niet weg en geeft dit vaak ontstekingen in de huid als gevolg.

 

Wat doe je om ook je huid goed te verzorgen tijdens en na het sporten?

–          Ga na het sporten zo snel mogelijk douchen en je gezicht wassen met een aangepaste gezichtsreiniger , omdat deze producten zich binden met vuil op de huid.

–          Gebruik niet enkel water , het droogt de huid nog meer uit. Vuil in en op de huid zijn vaak hydrofoob, het zal zich niet binden met enkel water. Enkel water kan moeilijk al het overgebleven zout en afvalstoffen verwijderen.

Gebruik steeds milde reinigers zoals Hydramilk en Hydratonic. Producten met de oppervlakte-actieve stof sulfaat kunnen de huid sterk uitdrogen na het sporten, daar deze producten teveel talg verwijderen en op die manier kan de huid geen vocht vast houden.

 

Tips voor het sporten:

1)      Ontdoe het gelaat van maquillage d.m.v een milde reiniger zoals Hydramilk.

2)      Sluit de poriën met een zachte lotion zoals Hydratonic.

3)      Breng niets aan van verzorgingsproducten, tenzij je buiten gaat sporten breng je een aangepaste spf 50 aan. ( welke is voor mij geschikt? Kom het te weten met onze wetenschappelijke huidanalyse)

 

Tips voor een betere verzorging tijdens en na het sporten:

1)      Ventilerende kledij dragen

2)      Voldoende water drinken tijdens het sporten

3)      Zo snel mogelijk je gezicht reinigen en douchen

4)      Vermijd sulfaat actieve reinigers

5)      Gebruik na het reinigen en douchen een aangepast serum en een aangepast dag-of nachtcrème, een aangepaste SPF 50.

(Laat regelmatig een huidanalyse doen, zodat je steeds op het juiste moment, de juiste producten voor jouw huid gebruikt)

 

Ik hoop dat jullie hier iets aan hadden en wens jullie stralende en sportieve activiteiten toe tijdens deze lenteperiode!

 

Sportieve groetjes,

Je huidcoach Angenies

 

Comments are closed.