Couperose

Couperose

Heeft u van die gezellig blozende wangen?  Het begint met een klein gesprongen vaatje en voor u het weet zitten beide wangen vol. Als u in de spiegel kijkt ziet u ineens het beeld van uw moeder, want die heeft of had er ook last van. Couperose is een huidconditie waarbij kleine bloedvaatjes onder de huid van de wangen, neus en voorhoofd uitzetten en zichtbaar rood worden. Couperose treedt meestal op rond de leeftijd van 20 jaar en bereikt zijn hoogtepunt op de leeftijd van 45 jaar. Vooral mensen in Noordwest-Europa met een licht huidtype hebben er last van. Men schat dat ongeveer 10% van alle Belgen en Nederlanders couperose heeft. Camoufleren wordt steeds moeilijker en die crèmes werken maar zeer matig.  De aandoening neemt met de jaren toe omdat de huid dunner wordt en de adertjes hun vermogen verliezen om zich te vernauwen en dus verwijd blijven. Deze bloedvaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren, zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben. Het komt voor bij een dunne gevoelige huid die al een vetarme conditie heeft. De bloedvaatjes zijn zichtbaar als rode strepen in het gezicht, op de benen en de voeten. Soms wordt de huid helemaal rood. Couperose komt vaak voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. Het eten van sterk gekruid voedsel kan de roodheid versterken net zoals alcohol of een hete sauna omdat het de doorbloeding stimuleert en het de bloedvaten wijder maakt. Maar hoe komt het eigenlijk en wat kunt u er aan doen? 
man met symptomen couperose

 

Oorzaken van couperose

De oorzaken hiervan zijn uiteenlopend. Er kan sprake zijn van vroegtijdige huidveroudering, hormonale schommelingen (menopauze) of een verkeerde levensstijl (zoals roken). Couperose is een gevolg van een abnormale toename of uitzetting van het aantal kleine bloedvaatjes (teleangiëctastieën) in het gelaat. Door het voortdurend fel uitzetten kunnen de adertjes zich permanent verwijden wat een bloedvattekening kan geven op vooral de wangen maar ook centraal op het voorhoofd en op de kin en de neus en op de benen en de voeten. De kans op het ontwikkelen van couperose is groter als uw ouders, opa, oma, broers en zussen hier ook last van hebben. Waarschijnlijk is het erfelijk bepaald. De rode vaatjes hebben geen enkel functie. Ze zijn eigenlijk alleen ontsierend. Couperose ontstaat niet door drankgebruik. Wel belangrijk om te weten want mensen met een “drankneus” worden maar al te vaak onterecht bestempeld als alcoholist.

 

Soorten

Bloedblaasjes
Bij vrouwen kunnen er bloedblaasjes ontstaan tijdens de zwangerschap of in de loop der jaren. Ze komen het meeste voor op de romp. Het zijn onschuldige rode vlekjes die op de huid lijken te liggen.

 

Spider Naevus (spinnenkop of naevus araneus)
Dit is couperose waarbij de kern van het bloedvat uitzet. Ook de kleinere bloedvaatjes om de kern van het bloedvat zetten uit. Dit zorgt er voor dat het de vorm krijgt van een spinnetje. Een Spider naevus is heel gevoelig mag je nooit aankrabben of uitknijpen, anders wordt het snel groter.

 

Rosacea is een vorm van couperose gecombineerd met hevige roodheid en puisten. Het begint bij een roodheid in het gezicht (meestal op de wangen, neus, voorhoofd en kin) en zeldzaam op decolleté, dit breidt zich uit naar de roodheid van couperose. Rosacea komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaat dit na het dertigste levensjaar. Soms wordt de huid helemaal rood. 

 

Wat kunt u er aan doen?

 

Voor thuis
Temperatuurswisselingen verergeren couperose. Dat geldt bv. voor zonnebaden, maar ook voor een kachel, een open haard, strijken… Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose. Ook sauna, bubbelbaden en dergelijke kunnen couperose uitlokken of verergeren Ook moet u uw huid beschermen tegen extreme koude. Denk maar eens aan die oude boeren die hun hele leven op het land gewerkt hebben. Die hebben er door zon, wind en vrieskou bijna allemaal last van.
Mechanische beschadiging van de huid kan ook couperose veroorzaken of verergeren. Denk bv aan een verwonding of operatie in uw gezicht, maar ook verkeerde cosmetische producten. Agressieve cosmetische producten verergeren uw couperose. Behandel uw huid met respect en vraag informatie bij uw huidcoach Angenies. 
Als u couperose heeft dan is de kans groot dat u eigenlijk last hebt van rosacea. Het is verstandig om rosacea zo snel mogelijk te laten behandelen om erger te voorkomen.

 

Cosmetica
Agressieve cosmetische producten verergeren uw couperose.
Er bestaan geen doeltreffende crèmes tegen bestaande couperose (echt niet). Geef daar uw geld  niet aan uit. Hooguit kunnen kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten ervoor zorgen dat de roodheid wat minder opvalt. Een geïrriteerde huid is nog roder. Een effectief ingrediënt is niacinamide (2%) (vitamine B3) tenminste als uw huid het kan verdragen. Scrubben is echt taboe als u last heeft van couperose; als u de dode huidcellen wilt verwijderen kies dan voor een product op basis van salicylzuur. U kan het ontstaan van couperose wel beperken door dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème. Zonschade zal namelijk couperose verergeren. De behandeling van couperose vereist huid verbeterende programma’s met hoog gedoseerde ingrediënten (Vitamine A Retinol, Vitamine C, fruitzuren) en producten die direct de aanmaak van collageen  in de diepere huidlaag aanspreken. Neem hiervoor contact op met uw huidcoach Angenies.

 

Laser-therapie
Van couperose kunt u makkelijk afkomen. Met maar een of twee laserbehandelingen zijn al vaak meer dan 75% van de vaatjes verdwenen. Een goede laser (zoals de nieuwste Fractora) zal uw huid niet beschadigen. U hoeft dus ook geen dagen rond te lopen met korstjes op uw gezicht. Couperose (zichtbare adertjes in het gezicht en op de benen of voeten) kan efficiënt behandeld worden met laser. De laser zendt een lichtstraal uit die door de huid in de bloedvaatjes dringt en ze vernietigt, zonder de omliggende huid te beschadigen. Afhankelijk van de ernst van de couperose zijn één tot meerdere behandelingen, met een tussentijd van vier à zes weken, nodig. De behandeling kan zonder verdoving worden uitgevoerd. Soms is één behandeling voldoende (zoals in geval van een spider, Tele’s en zichtbare bloedvaten), maar bij uitgebreidere afwijkingen zijn gemiddeld 3 tot 6 behandelingen met een tussenpauze van 3-4 weken nodig om een aanzienlijke vermindering van vaatjes te bewerkstelligen. Pas na enkele behandelingen gaat u resultaat zien. Het is van groot belang de behandelingen thuis te ondersteunen met speciale producten welke u 2x daags dient te gebruiken. De ondersteunende producten voor thuisgebruik zijn essentieel voor een goed resultaat. Onthoud wel dat een laserbehandeling de vorming van nieuwe verwijde bloedvaatjes niét voorkomt. De ontstekingen die het gevolg zijn van rosacea kunnen niet met laser worden behandeld. Daarvoor zal mogelijk een behandeling met geneesmiddelen nodig zijn. Bij elke laser behandeling is het belangrijk dat uw huid vóór de behandeling geen zon (ook geen zonnebank) heeft gehad gedurende twee maanden. Ook na de behandeling vermijdt u het best gedurende 2 maanden felle zon. 

 

Voeding
Sommige voedingsproducten zouden couperose kunnen uitlokken. Het gaat om voedingsstoffen die bij de meeste mensen wat roodheid in het gezicht opwekken, doch bij mensen met rosacea een veel intensere roodheid geven. Bij couperose geeft men de raad om alcohol en pikante bereidingen te mijden, alsook om niets heet te nuttigen, maar de soep, de koffie, de thee, enz. eerst wat te laten afkoelen. 
Probeer zeker eens eenhistamine dieet. Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid histamine in zijn bloed. Het is een hormoon dat invloed heeft op de bloedcirculatie. Als er teveel histamine in uw bloed zit, dan zetten de bloedvaten uit en wordt het weefsel, doordat het meer vocht vasthoudt, dikker.
Dit geldt voor de huid, de slijmvliezen en de gewrichten, dus eigenlijk voor uw hele lichaam. Vooral het lichaamsdeel waarvan u al langere tijd last heeft, zal er de meeste hinder van ondervinden.

 

Geneesmiddelen
Er bestaat geen geneesmiddel tegen couperose. De crèmes die daarvoor worden aangeprezen, hebben weinig of geen effect. Sommige geneesmiddelen zoals cortisonen zouden couperose kunnen uitlokken of verergeren.
 
 
Als u denkt couperose te hebben is het raadzaam hier wat mee te doen. Het negeren van de verschijnselen kan uiteindelijk leiden tot ernstige couperose en mogelijk zelfs rhinophyma, een sterk verdikte  en verkleurde huid van de neus (in de volksmond ook wel een “drankneus” of bloemkoolneus genoemd).  Ook bij verschijnselen aan de ogen is het belangrijk een dermatoloog om advies te vragen. Het komt gelukkig niet vaak voor maar verwaarlozing van de ontstekingen aan de ogen kan mogelijk tot een permanente beschadiging leiden.

 

 

Contactformulier
Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw vraag te kunnen beantwoorden.