Selecteer een pagina

Couperose

Heeft u van die gezellig blozende wangen?  Het begint met een klein gesprongen vaatje en voor u het weet zitten beide wangen vol. Als u in de spiegel kijkt ziet u ineens het beeld van uw moeder, want die heeft of had er ook last van.

Couperose is een huidconditie waarbij kleine bloedvaatjes onder de huid van de wangen, neus en voorhoofd uitzetten en zichtbaar rood worden. Couperose treedt meestal op rond de leeftijd van 20 jaar en bereikt zijn hoogtepunt op de leeftijd van 45 jaar.

Maar hoe komt het eigenlijk en wat kunt u er aan doen?

Oorzaken van couperose

De oorzaken van couperose zijn uiteenlopend. Er kan sprake zijn van vroegtijdige huidveroudering, hormonale schommelingen (menopauze) of een verkeerde levensstijl (zoals roken). Couperose is een gevolg van een abnormale toename of uitzetting van het aantal kleine bloedvaatjes (teleangiëctastieën) in het gelaat. Door het voortdurend fel uitzetten kunnen de adertjes zich permanent verwijden wat een bloedvattekening kan geven op vooral de wangen maar ook centraal op het voorhoofd en op de kin en de neus en op de benen en de voeten. De kans op het ontwikkelen van couperose is groter als uw ouders, opa, oma, broers en zussen hier ook last van hebben. Waarschijnlijk is het erfelijk bepaald. De rode vaatjes hebben geen enkel functie. Ze zijn eigenlijk alleen ontsierend. Couperose ontstaat niet door drankgebruik. Wel belangrijk om te weten want mensen met een “drankneus” worden maar al te vaak onterecht bestempeld als alcoholist.

Soorten

Bloedblaasjes

Bij vrouwen kunnen er bloedblaasjes ontstaan tijdens de zwangerschap of in de loop der jaren. Ze komen het meeste voor op de romp. Het zijn onschuldige rode vlekjes die op de huid lijken te liggen.
Spider Naevus (spinnenkop of naevus araneus)
Dit is couperose waarbij de kern van het bloedvat uitzet. Ook de kleinere bloedvaatjes om de kern van het bloedvat zetten uit. Dit zorgt er voor dat het de vorm krijgt van een spinnetje. Een Spider naevus is heel gevoelig mag je nooit aankrabben of uitknijpen, anders wordt het snel groter.

Rosacea

Rosacea is een vorm van couperose gecombineerd met hevige roodheid en puisten. Het begint bij een roodheid in het gezicht (meestal op de wangen, neus, voorhoofd en kin) en zeldzaam op decolleté, dit breidt zich uit naar de roodheid van couperose. Rosacea komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaat dit na het dertigste levensjaar. Soms wordt de huid helemaal rood.

Behandeling voor couperose door Huidinstituut Angenies

Laser-therapie

Van couperose kunt u makkelijk afkomen. Met maar een of twee laserbehandelingen zijn al vaak meer dan 75% van de vaatjes verdwenen. Een goede laser (zoals de nieuwste Fractora) zal uw huid niet beschadigen. U hoeft dus ook geen dagen rond te lopen met korstjes op uw gezicht.

De laser zendt een lichtstraal uit die door de huid in de bloedvaatjes dringt en ze vernietigt, zonder de omliggende huid te beschadigen. Afhankelijk van de ernst van de couperose zijn één tot meerdere behandelingen, met een tussentijd van vier à zes weken, nodig. De behandeling kan zonder verdoving worden uitgevoerd. Soms is één behandeling voldoende (zoals in geval van een spider, Tele’s en zichtbare bloedvaten), maar bij uitgebreidere afwijkingen zijn gemiddeld 3 tot 6 behandelingen met een tussenpauze van 3-4 weken nodig om een aanzienlijke vermindering van vaatjes te bewerkstelligen. Pas na enkele behandelingen gaat u resultaat zien.

Het is van groot belang de behandelingen thuis te ondersteunen met speciale producten welke u 2x daags dient te gebruiken. De ondersteunende producten voor thuisgebruik zijn essentieel voor een goed resultaat. Onthoud wel dat een laserbehandeling de vorming van nieuwe verwijde bloedvaatjes niét voorkomt. De ontstekingen die het gevolg zijn van rosacea kunnen niet met laser worden behandeld. Daarvoor zal mogelijk een behandeling met geneesmiddelen nodig zijn.

Genesis

In combinatie met de medische producten van Mesoestetic kunnen we met Genesis allerlei problemen aanpakken.

Genesis is een combinatie van verschillende technieken waardoor het zeer goede resultaten haalt!

Medische Peels

Met de juiste medische peel zorgen we voor een mooie resultaat.

Wat kunt u er zelf aan doen?

U kan zelf ook op enkele zaken letten, hiervoor schreef uw huidcoach een interessante tip om zelf couperose te verminderen.

Tip van Angenies Somers

Als u denkt couperose te hebben is het raadzaam hier wat mee te doen. Het negeren van de verschijnselen kan uiteindelijk leiden tot ernstige couperose en mogelijk zelfs rhinophyma, een sterk verdikte  en verkleurde huid van de neus (in de volksmond ook wel een “drankneus” of bloemkoolneus genoemd).  Ook bij verschijnselen aan de ogen is het belangrijk een dermatoloog om advies te vragen. Het komt gelukkig niet vaak voor maar verwaarlozing van de ontstekingen aan de ogen kan mogelijk tot een permanente beschadiging leiden.