Redenen waarom we rimpels krijgen?

Rimpels

Redenen waarom wij rimpels krijgen?

Rimpels

Rimpelende huid

Ben jij het moe elke ochtend op te staan en weer een nieuwe rimpel of nieuw lijntje op je gezicht te ontdekken?

Veel mensen denken dat huidveroudering of rimpels, en vooral de snelheid daarvan, genetisch bepaald is.

Maar huidveroudering ontstaat door vele factoren, genetica is daar maar voor 20% tot 30% verantwoordelijk voor.

Dus je kunt er meer aan doen dan je misschien zou denken.

De meesten weten al hoe belangrijk het is zich door middel van zonnebrandcrème te beschermen tegen elke vorm van licht (ja ook van PC , smartphone en tv), maar hier zijn 11 minder bekende factoren die huidveroudering of rimpels veroorzaken.

Evenals een manier om het effect tegen te gaan.

1. Suiker

2. Te weinig vet in het dieet

3. Vaak vliegen

4. Stress

5. Schommelingen in je gewicht

6. De menopauze

7. Slaapgebrek

8. Neerslachtig en depressie

9. Te veel sporten

10. Roken

11. Vrije radicalen

 

1. Suiker

suiker

Bevat je dieet veel voedingsmiddelen met suiker?

Kan je maar niet van de snoepjes en de koekjes blijven?

Als suiker opgenomen wordt door het bloed vindt er een proces plaats dat glycosylering heet. Wat dat inhoudt is dat de suiker zich bindt met eiwitmoleculen waaronder collageen en elastine.

Collageen en elastine zijn belangrijke vezels in de huid, en de aantasting door suiker veroorzaakt een slappe huid (en daardoor een hangende huid) en rimpels.

Hoe je dit kan voorkomen is vrij simpel, namelijk minder zoet eten. Dus laat die snoepjes maar vlug staan.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan frisdrank. Daarnaast moet je ook rekening houden met dingen die niet gelijk associeert met suiker zoals honing, witte rijst en wit brood. (snelle koolhydraten) Deze voedingsmiddelen worden door het lichaam snel omgezet in suiker.

Heb je toch behoefte aan iets zoets? Kies dan liever voor een stukje donkere chocolade, min 70%

Donkere chocolade bevat antioxidanten die beschermen tegen vrije radicalen (onstabiele atomen die je huidcellen kunnen beschadigen en leidden tot rimpels).

Of neem voedingssuplementen op basis van vitamine c zoals Mesocaps Age Repair of Mesocaps Antiox, omdat het de aanmaak van collageen stimuleert. Naast de bekende bronnen als kiwi en sinaasappel, zit er ook veel vitamine C in papaya, aardbeien en broccoli.

2. Te weinig vet in het dieet

Gezonde vetten

Elke keer wordt ons verteld dat vet slecht voor ons is en dat we dit zoveel mogelijk moeten vermijden. Natuurlijk is dit idee al lang achterhaald. Jullie keken ook al wel eens naar TV en hoorden ook al wel eens de visie van Pascal Naessens en Beccari.

We weten inmiddels dat we vet nodig hebben (zelfs lichaamsvet!) om gezond te zijn en goed te kunnen functioneren.

Maar wanneer je juist vetarm eet, is de kans groter dat je huid vroegtijdig verouderd. En dan ontstaan dus rimpels. Gezond eten is belangrijk, maar goede vetten zijn hier onderdeel van.

Gezonde vetten zorgen voor een zachtere en soepelere huid en haar, maar kunnen ook de stoelgang verbeteren. Heb je dus last van constipatie, dan ben je ook hier geholpen door meer vet te eten.

De oplossing?

Druppel olijfolie over je salade, eet je ochtendboterham met een avocado en eet twee of drie keer per week vette vis zoals zalm.

Laat die magere youghurt en platte kazen maar staan en neem de volle variant.

3. Vaak vliegen

Vliegen

Zonnestralen en UV stralen kunnen ramen penetreren, en als je in een vliegtuig zit ben je nou eenmaal veel dichter bij de zon dan als je op de grond staat. De UV stralen zijn dus op hogere niveaus veel intenser.

Dit kan verklaren waarom piloten en stewardessen een hogere kans hebben op huidkanker, zoals een melanoom. Daarnaast is de lucht in een vliegtuig veel droger door het beheerste klimaat in een vliegtuig. Dit gebrek aan vocht droogt de huid erg uit.

Je kunt dit tegengaan door veel te drinken als je gaat vliegen. Uiteraard geen alcohol (dat droogt uit)

Smeer een zonnebrandcrème op die een hydraterende functie en minstens een factor 50 heeft. Of neem het voedingssuplement Sun Defense 3 opeenvolgende maanden.

Let wel op dat zonnebrandcrème eerst goed moet intrekken voordat het werkt, dus zorg dat je het 30 minuten voordat je het vliegtuig instapt hebt opgesmeerd.

Je kunt natuurlijk ook het schermpje voor het raam dichtdoen als je in het vliegtuig bij het raam zit.

4. Stress

Stress

Dat stress slecht is voor je gezondheid weten we allemaal, maar wist je ook dat het stresshormoon cortisol het collageen en elastine in je huid kan aantasten?

Cortisol zorgt er daarnaast ook voor dat de huid zich slechter kan herstellen waardoor het effect verergert. Stress zorgt ook op een tweede manier voor een ouder gelaat.

Denk maar eens na, als je stress hebt kijk je vaak moeilijk, je hebt een frons of een grimas op je gezicht. Soms heb je dit zelf niet eens door.

Maar door constant deze spieren aan te spannen kunnen er blijvende lijntjes ontstaan.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar de enige manier om dit tegen te gaan is door te ontspannen. Probeer stress en angst onder controle te krijgen door regelmatig te bewegen en te ontspannen.

Sommige oefeningen of sporten kunnen je zelfs helpen te ontspannen. Yoga, Tai Chi en zelfs een flinke wandeling zijn goede manieren om en te bewegen en tegelijkertijd te ontspannen.

Doordat je bij Tai Chi en Yoga op een diepe en gelijkmatige manier moet ademen helpen ze je nog meer te ontspannen doordat ze de circulatie verbeteren.

Het kan zijn dat juist een gebrek aan tijd de reden is voor je stress, en dat alleen het idee van extra sporten en bewegen je al meer stress geeft.

Maar je hoeft niet meteen uren yoga te gaan doen, je kan ook tegenwoordig al vele apps downloaden (zie wel dat je je beschermingsfactor aanhebt hé hahaha) en deze toepassen tussendoor.

5. Schommelingen in je gewicht

Schommelend gewicht

Het is niet alleen het op en neer gaan van gewicht wat slecht is voor de elasticiteit van je huid, overgewicht kan ook leiden tot een hoger insuline en cortisol niveau.

Insuline is natuurlijk verantwoordelijk voor je bloedsuiker (en we hadden al besproken wat suiker met je doet) en cortisol breekt collageen af. Al bij 5 tot 7 kilo extra kun je al last krijgen van extra slappe en uitgezakte huid.

Probeer je gewicht op een normaal, gemiddeld en gezond niveau te houden zonder jojo effect. Als je wilt weten of je goed zit bereken dan je BMI (gemakkelijk te vinden op internet). Alhoewel dit geen ideale maatstaf is, kun je ervan uitgaan dat je goed zit als je tussen de 19 en de 25 zit.

6. De menopauze

Menopauze

Tijdens de menopauze gebeuren er veel dingen in het lichaam van een vrouw, een van die dingen is dat je huid veel vocht begint te verliezen.

Tijdens de menopauze begint het lichaam minder oestrogeen te produceren, omdat oestrogeen de olie en collageen productie stimuleert, kan de huid tijdens de menopauze droger worden.

Ook kunnen daardoor meer rimpels ontstaan en vermindert de elasticiteit van de huid wat voor slappe huid kan zorgen.

Hoewel je de menopauze niet kan voorkomen (kon dat maar!) zijn er wel wat dingen je kunt doen. Laat je adviseren door je huidcoach Angenies, zij zal je persoonlijk begeleiden.

Er bestaan ook hormoontherapieën, maar die verschillen per locatie qua beschikbaarheid en kunnen daarnaast duur zijn en ook lang duren. Dit komt omdat de hormonen en niveaus bij iedereen verschillen, alleen door te testen vind je uiteindelijk de goede combinatie voor jou. En zijn deze wel gezond?

7. Slaapgebrek

Slapende vrouw

Tijdens de slaap kan de huid zichzelf herstellen als het de kans krijgt. Zonder diepe slaap kan de huid de schade niet herstellen die het opgelopen heeft gedurende de dag.

Daarnaast kan een slaaptekort zorgen voor moeheid en dus stress, wat weer stresshormonen als cortisol laat vrijkomen.

Probeer elke nacht zeven of acht uur te slapen. Heb je moeite om in slaap te komen? Schakel alle elektrische apparaten uit, een half uur voor je naar bed gaat. Probeer ook steeds op hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan.

Dat geld ook voor je mobiele telefoon. Probeer op je rug te slapen, als je slaapt op je buik met je gezicht in je kussen, dan krijg je sneller vouwen en rimpels in je gezicht.

8. Neerslachtigheid en depressie

Depressie

Depressie

Net als bij stress, zal iemand die zich neerslachtig of zelfs depressief voelt vaker en langer fronzen en dit kan lijnen in het gezicht veroorzaken (spijtig genoeg geldt dit ook voor lachen! –maar blijven lachen hoor! 🙂 )

Daarnaast zorgt depressie ook voor stress en dus een verhoogd cortisol niveau dat het collageen van de huid aantast. Een stijging in cortisol kan ook een daling in groeihormoon veroorzaken waardoor de huid zich minder snel hersteld.

Ook zorgen mensen met een depressie vaak minder goed voor zichzelf (eten slechter, slapen slechter en zorgen minder goed voor hun huid).

Er zijn behandelingen voor depressie zoals therapie (zoals bijvoorbeeld door een psychiater of een hulpinstantie) en antidepressiva.

Bij ‘gewone’ neerslachtigheid kan beweging en sporten helpen.

9. Te veel sporten

 

Teveel sporten?  Gewoon sporten is alleen maar positief omdat het kan helpen met het stressniveau. Maar als je vaak lange afstanden aflegt, bijvoorbeeld op de fiets of tijdens het joggen, dan loop je het risico op beschadigingen en constante schokken van de huid.

Daarnaast ben je natuurlijk buiten en stel je jezelf bloot aan UV straling.

Maar dit is geen goede reden om maar helemaal te stoppen! Dit is namelijk eigenlijk alleen een probleem voor de extreme sporters, professionele sporters en atleten.

Maar probeer het effect op te vangen door de huid gehydrateerd te houden om tegen de schokken te kunnen, en smeer je goed in met zonnebrandcrème tegen de UV straling.

10. Roken

Sigaret

Roken is een van de ergste gewoonten die je je kunt aanleren als je voor altijd jong wilt blijven (of voor zolang je lijf het toelaat!).

Er is een lange lijst van manieren waarop een sigaret aansteken ervoor zorgt dat je huid snel verouderd.

Zo zorgt nicotine er bijvoorbeeld voor dat je bloedvaten vernauwen, waardoor het moeilijker wordt om bloed, voedingsstoffen en zuurstof te transporteren naar de buitenste lagen van je huid.

Roken brengt ook schade toe aan de collageen en elastinevezels, waardoor je huid sneller slap wordt.

Het is nog niet bekend of de hitte van de sigaret die aangestoken wordt ook rimpels veroorzaakt, maar een gezicht dat vertrekt wanneer je aan een sigaret trekt doet dat zeker wel!

De oplossing is natuurlijk simpel: stop met roken! Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan voor de meesten. Toch is dit de enige mogelijkheid om vroegtijdig verouderen te voorkomen.

Bovendien brengen sigaretten zoveel schade toe aan je gezondheid EN je portemonnee, dat het zeker het proberen waard is.

 

11. Vrije radicalen

Luchtvervuiling

Natuurlijk kan blootstelling aan de zon op zichzelf al rimpels en een oudere huid veroorzaken. Maar de UV-stralen zorgen ook nog voor een andere factor die tot rimpels leidt: vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn in principe zuurstofmoleculen die een elektron missen. Terwijl ze op zoek zijn naar hun andere helft, breken ze collageen af en beschadigen ze andere cellen.

Vrije radicalen kunnen gestimuleerd worden door de blootstelling aan zon, luchtvervuiling en roken.

Ze kunnen echter ook bestreden worden door een gezond dieet. Er zijn namelijk vele voedingsmiddelen die de zogenaamde antioxidanten bevatten.

Eigenlijk zijn dit de aartsvijanden van vrije radicalen en kunnen deze effectief uit de weg ruimen. Antioxidanten zitten in vrijwel alle natuurlijke voedingsmiddelen, waaronder vers fruit en verse groenten, bonen, zaden, noten, enz. Of ondersteun je huid met onze Mesocaps.

Ze zitten echter in grote hoeveelheden in de meest kleurrijke voedingsmiddelen. Denk hier bijvoorbeeld aan paprika, bieten, zoete aardappel, zwarte bonen, enz.

Bouw dus zoveel mogelijk van deze voedingsmiddelen in je dag in en vermijd te veel zon en roken, verzorg je huid met bepaalde antioxidanten zoals AOX Ferulic, Vitamine C serum ,…

Tot slot…

Huidveroudering en rimpels tegengaan – of tenminste zolang mogelijk uitstellen – is niet zo heel moeilijk als de meesten wellicht denken.

Jammer genoeg is het wel zo dat je geslacht ook een factor is in de ontwikkeling van rimpels. Dit is eigenlijk gewoon oneerlijk.

Vrouwen hebben een veel grotere kans om vroegtijdig rimpels te ontwikkelen dan mannen, simpelweg omdat het vrouwen zijn. Vandaar dat we waarschijnlijk zeggen dat mannen mooier uit worden.

Vrouwen hebben minder zweetklieren en een minder vettige huid dan mannen, wat geweldig is zolang je jong bent, omdat de kans op puistjes en acne dan juist ook groter is.

Maar minder vettige huid verouderd ook veel sneller dan huid met veel sebum (het vet in de huid).

Ook zien we dit dikwijls bij acnégevoelige huiden die medicatie namen op jongere leeftijd, zij sneller verouderen indien zij niet de juiste verzorgingsproducten gebruiken.

Misschien heb je ook al opgemerkt dat mannen vrijwel nooit rimpels rond hun mond hebben, omdat mannen daar meer bloedvaten hebben. Oneerlijk maar waar.

Hoewel je veel tegen rimpels kunt doen om deze zolang mogelijk uit te stellen, is het wel waar dat leeftijd nog altijd de belangrijkste factor is in het ontwikkelen van rimpels en voor een goede reden.

Wanneer we ouder worden wordt het collageen en elastine in onze huid steeds sneller afgebroken en wordt onze huid dus minder goed ondersteund.

Daarnaast wordt er ook minder olie voor de huid geproduceerd, wordt de huid dunner, en minder onderhuids vet maakt het er allemaal niet beter op.

Laat je daarom professioneel adviseren en helpen door je huidcoach Angenies hoe we je celvernieuwing kunnen stimuleren, meer collageen en elastine kunnen laten produceren, je huid op de juiste manier thuis verzorgen, enz…

Angenies

Angenies

Wat heb je te verliezen?