Selecteer een pagina

Rosacea

Een hele vervelende huidaandoening waar bijna 1 op de 5 blanke vrouwen boven de 30 last van heeft. Rode vaatjes in het gezicht, een gevoelige huid, puistjes; het kan allemaal bij deze aandoening horen.
Rosacea betekent letterlijk ‘zo rood als een roos’.

Wat is Rosacea?

Rosacea is een ontsteking van de bloedvaten in de huid, die vaak gepaard gaat met ontstoken weefsel en kleine puistjes. Rosacea ontstaat meestal rond het 30ste levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het treft vooral mensen met een licht huidtype. De verschijnselen van rosacea zijn vooral gelokaliseerd op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid), blijvende roodheid, bultjes (papels), puistjes (pustels) en uitgezette bloedvaatjes (couperose). Meestal is de kleur rozerood, soms wat paarsrood. Blozen kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld emoties, warmte, zonlicht, hete of alcoholische dranken, hete of sterk gekruide spijzen en de menopauze.

Heeft u rosacea?

  • Regelmatig optreden van roodheid van het gezicht (bij inspanning, drinken van alcohol, temperatuursverschillen of het eten van gekruid voedsel)
  • Kleine bloedvaatjes (couperose) in het gelaat
  • Soms wat bultjes die lijken op puistjes, maar die niet goed kunnen worden uitgedrukt
  • Gevoeligheid voor cosmetica, meestal de verkeerde cosmetische producten of verkeerd gebruik
  • Regelmatig brandend of stekend/prikkelend gevoel van de gezichtshuid
  • Gevoelige of snel geïrriteerde ogen

Heeft u regelmatig last van een of meerdere van de bovenstaande klachten dan is het verstandig om bij een dermatoloog en/of bij uw huidcaoch Angenies langs te gaan. Hij of zij kan u vertellen of u inderdaad rosacea heeft.

Als u denkt rosacea te hebben is het raadzaam om onmiddellijk actie te nemen. Het negeren van de verschijnselen kan uiteindelijk leiden tot ernstige couperose en mogelijk zelfs rhinophyma; een sterk verdikte  en verkleurde huid van de neus (in de volksmond ook wel een “drankneus” genoemd).  Ook bij verschijnselen aan de ogen is het belangrijk een arts om advies te vragen. Het komt gelukkig niet vaak voor maar verwaarlozing van de ontstekingen aan de ogen kan mogelijk tot een permanente beschadiging leiden.

Met een goede behandeling kunt u de verschijnselen van rosacea meestal prima onder controle houden. 

Lees hier de oorzaken van Rosacea

De oorzaak van rosacea is nog niet volledig gekend. We hebben al veel stukjes van de puzzel, maar weten nog niet goed hoe ze in elkaar passen.  Rosacea wordt mogelijk veroorzaakt  door een ontregeling van het immuunsysteem (auto-immuunziekte). Het immuunsysteem reageert onder normale omstandigheden op bijvoorbeeld ziekteverwekkers, UV schade, trauma’s et cetera met onder andere antimicrobiële moleculen. Een daarvan is cathelicidine (ll-37). Dat zijn stoffen die ons normaal gesproken beschermen tegen bacteriën en een afweerreactie in gang zetten, maar die bij mensen met rosacea in overmaat aanwezig zijn. U heeft een verhoogde gevoeligheid van de zenuwen die invloed hebben op de bloedvoorziening van uw huid. Dan is er ook nog eens de aanwezigheid van de demodex folliculorum  mijt, die ook bij mensen zonder rosacea voorkomt, maar die u vaker ziet bij de rosacea populatie. Die demodex folliculorum is weer gerelateerd aan de aanwezigheid van een  bacterie met de naam bacillus oleronius. Deze kan op haar beurt weer een ontstekingsreactie van de huid veroorzaken. Daarbij is er ook nog een genetische component: in bepaalde families komt rosacea vaker voor, maar meestal bij West-Europeanen.
Verkeerde verzorgingsproducten: niet op uw huid afgestemde verzorgingsproducten bevatten vaak voor uw rosacea huid irriterende stoffen, zoals zeep, minerale oliën, alcohol en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Ook (overmatig) peelen en/of scrubben heeft een averechts effect; evenals acne producten, aangezien zij vaak eucalyptus, menthol of pepermunt bevatten. Vraag uw huidcoach Angenies om advies.
Let goed op zaken die bij u rosacea verergeren of uitlokken, denk hier bewust over na en schrijf het op; dit kan voor iedereen verschillend zijn. Over het algemeen is het goed om alcohol, cafeïne, hete baden of heet douchen en sterk gekruid eten te vermijden. Bescherm uw huid altijd goed tegen zonlicht.

Behandelingen

Laser therapie

Bij roodheid of de aanwezigheid van ontsierende bloedvaatjes kan lasertherapie uitkomst bieden. Van rosacea kunt u makkelijk afkomen. Met maar een of twee laserbehandelingen is al vaak meer dan 75% van de roodheid verdwenen. Een goede laser (zoals de nieuwste Fractora) zal uw huid niet beschadigen. U hoeft dus ook geen dagen rond te lopen met korstjes op uw gezicht.
Het is van groot belang de behandelingen thuis te ondersteunen met speciale producten welke u meestal ‘s morgens en ‘s avonds dient te gebruiken.
Onthoud wel dat een laserbehandeling de vorming van nieuwe verwijde bloedvaatjes niét voorkomt. De ontstekingen die het gevolg zijn van rosacea kunnen niet met laser worden behandeld. Daarvoor zal mogelijk een aanvullende behandeling met geneesmiddelen nodig zijn.

Cosmetica

Voor mensen met Rosacea is het van groot belang de juiste producten te gebruiken. Denk hierbij aan het gebruik van een zachte wateroplosbare gezichtsreiniger in combinatie met een vochtinbrengende crème. Af en toe wassen met alleen lauw water in plaats van met een cleanser is aan te bevelen. Vermijd in ieder geval producten met parfum en alcohol. Smeer de crèmes op een droge huid. Dit vermindert het prikkende gevoel. Vermijd het gebruik van een scrub-crème of van ruwe washandjes. Neem nu contact op met uw huidcoach Angenies en vraag om een vrijblijvend advies en eventueel een proefbehandeling.

Antibiotica

Sinds enige tijd is nu het antibioticum Efracea beschikbaar. Het beste resultaat krijgt u als u dit middel combineert met lokale antibiotica (dus in een crème) en het gebruik van zeer milde  en voor uw huid geschikte verzorgingsproducten, geadviseerd door uw huidcoach. Ook helpt het om uit te zoeken wat bij u rosacea verergert; bij de een is dat alcohol, bij de ander gekruid eten of temperatuurwisselingen. Even een dagboekje bijhouden dus! Mijd zeker ook histamine in uw voeding!

Voeding

Sommige voedingsproducten zouden rosacea kunnen uitlokken. Het gaat om voedingsstoffen die bij de meeste mensen wat roodheid in het gezicht opwekken, doch bij mensen met rosacea een veel intensere roodheid geven. Bij rosacea geven wij de raad om alcohol en pikante bereidingen te mijden, alsook om niets heet te nuttigen, maar de soep, de koffie, de thee, enz. eerst wat te laten afkoelen.

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen die corticosteroïden (bijnierschorshormonen) bevatten, kunnen rosacea veroorzaken of verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid. Vaatverwijdende middelen zullen een bestaande rosacea doen verergeren. Deze geneesmiddelen worden vooral gegeven aan oudere mensen met vernauwing van bloedvaten. Lokaal gebruik van bijnierschorshormoon-bevattende crèmes of zalven, zgn. “corticosteroïden”, maakt rosacea erger. Bovendien treedt er een zekere verslaving op voor deze middelen, omdat ze in het begin de ontstekingsreactie van de huid afremmen. Hierdoor verdwijnt de zo storende roodheid. Maar zodra u stopt met corticosteroïd-houdende crème of zalf, keren de huidverschijnselen in heviger mate terug.  U wilt dan het liefst uw gelaat opnieuw insmeren met dezelfde crème, wat prompt weer verbetering brengt. Op den duur nemen de vaatverwijdingen en papels steeds uitgebreidere vormen aan en zal u vaker, langduriger en met sterker werkende corticosteroïden moeten smeren om de roodheid te kunnen onderdrukken. In een dergelijke situatie kost het van u en van uw huidcoach veel geduld om de huid weer tot rust te krijgen. Ook bij personen zonder rosacea zullen corticosteroïden bij voldoende lang gebruik in het gelaat een sterk op rosacea gelijkende uitslag kunnen veroorzaken, de zogenoemde steroïd-acne. U bent nu gewaarschuwd!

Tip van uw huidcoach Angenies Somers

Probeer zeker een histamine dieet. Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid histamine in zijn bloed. Het is een hormoon dat invloed heeft op de bloedcirculatie. Als er teveel histamine in uw bloed zit, dan zetten de bloedvaten uit en wordt het weefsel, doordat het meer vocht vasthoudt, dikker. Dit geldt voor de huid, de slijmvliezen en de gewrichten, dus eigenlijk voor uw hele lichaam. Vooral het lichaamsdeel waarvan u al langere tijd last heeft, zal er de meeste hinder van ondervinden.