Acne

Acne een vervelende kwaal

Wat is acne en wat doe je eraan?

Acne is geen huidaandoening van de laatste jaren. Het werd meer dan tweeduizend jaar geleden al door Hippocrates en Aristoteles omschreven. Acne komt van het oud-Griekse woord ‘acme’ dat piek, punt, hoogtepunt, bloeien of tot rijpheid komen betekent. Het woord acne beschrijft dus welke leeftijdsgroep er het meeste last van heeft en wat de meest voorkomende klacht is. Het komt namelijk vooral voor bij mensen die in de bloei van hun leven zijn (de puberteit) en puistjes die boven de huid ‘uitsteken’ is de meest voorkomende klacht. Acne komt vaker voor dan alle andere huidaandoeningen bij elkaar en maar liefst 90 procent van de mensen krijgt er mee te maken.
 
De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Talg heeft een aantal belangrijke functies, namelijk: het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels en het soepel houden van de huid. Wanneer de uitgang van de talgklier verstopt raakt, ontstaat acne. De talgklier heeft een kanaaltje waar zij de talg afvoert richting het haartje waar zij bij hoort. Daar waar het haartje de opperhuid uitkomt, gaat de huid een klein stukje naar binnen. Dit noemen we een porie. Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst en soms op de schouders, in de hals of in de nek. Kenmerkend voor acne is een combinatie van een vette, glimmende huid, witte bultjes en zwarte puntjes (mee-eters of comodomen), rode pukkels en puistjes met een gele kop en soms littekens. En alhoewel acne geen gevaarlijke aandoening is, hebben de ontsierende verschijnselen vaak een enorme impact op het zelfvertrouwen en de sociale acceptatie van jongeren en volwassenen.
 
Hoe ontstaat acne
 

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat vaak in de pubertijd, maar wij spreken ook van acne bij volwassenen. Door hormonale veranderingen of verstoringen wordt de talgklier en follikel groter, en de talg dikker. Daarnaast is de verhoorning van de huid ook groter, de dode huidcellen stapelen zich op. De cellen van de opperhuid gaan afschilferen en komen dan ook in de porie terecht. Doordat de huidschilfers de uitgang blokkeren, kan de talg niet weg stromen. Hierdoor kan de boel dus gaan verstoppen! Doordat de huidcellen blijven liggen gaat de talg zich hechten aan de huidcellen. Hierdoor kunnen Propionibacteriën (Propioni bacterium Acnes) gaan broeien, hetgeen kan leiden tot een ontsteking. Resultaat: acne (jeugdpuistjes, mee-eters, comedonen, …)
 

Oorzaken acne

Acne ontstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar sterk kunnen beïnvloeden. De vier belangrijkste factoren zijn:
• Toegenomen talgproductie
• Veranderingen in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid)
• Aanwezigheid van bacteriën
• Het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken
Diverse factoren kunnen acne verergeren zoals hormonale processen, uitwendige mechanische en chemische factoren en erfelijke factoren. Ook kunnen diverse geneesmiddelen tot acne leiden.
Comedogene cosmetische producten zijn de voornaamste externe veroorzakers van acne. Het is daarom aan te raden om alle cosmetische producten die u gebruikt te controleren en eens op te lijsten. Het is van belang dat deze “niet-comedogeen” zijn. Wanneer ze wel comedogeen zijn, raden wij u aan deze producten niet langer te gebruiken. Mensen die last hebben van een vette huid en/of jeugdpuistjes worden vaak geadviseerd om cosmetica te gebruiken waarop staat ‘niet-comedogeen’. Deze cosmeticaproducten zouden het ontstaan van nieuwe mee-eters (comedonen) helpen voorkomen.

Soorten Acne

Wat is actieve acne (acne vulgaris)?
Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Het komt voor bij 85% van de mensen tussen het 12 en 24e levensjaar. Na de tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Bij vrouwen komt acne op volwassen leeftijd vaker voor dan bij mannen. Het is een aandoening met een relatief grote invloed op de kwaliteit van het leven. Acne is een aandoening van het haartalgkliercomplex. Jeugdpuistjes (acne) ontstaan doordat de geslachtshormonen aan het rijpen zijn, die de talgklieren stimuleren. Daarnaast is de pH-waarde van een puberende huid lager waardoor de acnebacterie de vrije hand krijgt. Deze bacterie gaat in de talgklieren zitten waardoor er een verstopping van de talgklier ontstaat hetgeen op korte duur een puistje (pustel of papel) veroorzaakt. Acne vulgaris wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels) en puistjes (pustels). Als er een hevige ontsteking is, ontstaan onderhuidse ontstekingen die na genezing lelijke littekens kunnen achterlaten. Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand.
Wat is hormonale acne?
Hormonale acne komt vaker voor bij jongvolwassenen (leeftijd 21-35) en bij vrouwen, na of tijdens de menopauze (leeftijd 45-50). Veel jonge vrouwen gebruiken op deze leeftijd een anticonceptie middel waar hormonen in zitten. Dit kan net zoals stress, een schommeling veroorzaken in de hormoonhuishouding. Daardoor kan de talgproductie verstoord raken. De ene persoon krijgt een droge, vochtarme huid en de andere persoon krijgt  last van hormonale ontstekingen in de huid. Vaak is het ook genetisch bepaald, dat kunt u merken bij de ouders of een familielid. In de menopauze verandert er veel in de hormoonhuishouding. Het lichaam verliest het oestrogeen hormoon, waardoor het niveau van het mannelijke hormoon androgeen stijgt. Nu is de mannenhuid vetter dan de vrouwen huid en stimuleert dit hormoon ook de talgklieren, waardoor de talgklieren verstopt raken en acne kan ontstaan.
Wat is acne conglobata?
Acne conglobata is een ernstige vorm, die voornamelijk bij mannen voorkomt en vaak lang na het twintigste jaar blijft bestaan. De ontstekingen verlopen veel heviger dan bij de gewone acne (acne vulgaris). De schouders, de rug en de borst zijn in het algemeen erger aangedaan dan het gezicht. Kenmerkend zijn de dubbelcomedonen, grote onderhuidse knobbels en abcessen (met pus gevulde holtes), die uiteindelijk genezen met achterlating van ontsierende littekens.
Wat is acne excoriée?
Sommige mensen met acne, veelal jonge vrouwen met geringe acne, kunnen zo geobsedeerd raken door de huidaandoening, dat iedere pukkel wordt opengekrabd of uitgeknepen. Daardoor wordt de ontsteking alleen maar erger en ontstaat littekenvorming (acne excoriée).

Behandelingen acne

Acne behandelingen
Diodelaser met RF (de nieuwste Fractora)
Bij Instituut voor huidverjonging Angenies maakt Angenies als opgeleide huidcoach, gebruik van geavanceerde laserapparatuur met diodelaser en radiofrequentie (RF), Fractora genaamd voor een succesvolle behandeling van acne. De huid wordt weer rustig en glad en de eigen cellen worden gestimuleerd om extra collageen aan te maken waardoor acne en eventuele acne littekens van binnenuit opgevuld en verzacht worden. Met de fractionele diodelaser pakken wij de basis van acne aan: de talgklieren die bij acne overactief en vergroot zijn, worden met succes teruggedrongen naar hun oorspronkelijke grootte. De talgklieren gaan weer normaal functioneren en de huid blijft onbeschadigd. Huid en zelfvertrouwen krijgen een boost! Maak een vrijblijvende afspraak met uw huidcoach Angenies.
Succesvolle behandeling van acne littekens: Littekens veroorzaakt door huidaandoeningen zoals acne, kunnen met een combinatie van Fractora (diodelaser met RF) en thuisbehandeling succesvol verwijderd worden. Vraag een vrijblijvende afspraak met uw huidcoach Angenies
 
Medische peeling
De huid met acne is per definitie een overgevoelige en geïrriteerde huid, en zo moet zij dus ook behandeld worden. Bij de medische peeling brengt uw huidcoach een vloeibare gel op de huid aan  waardoor de bovenste huidlagen afschilferen en de huid dunner wordt. De mate van acne bepaalt de samenstelling van de peelingvloeistof. Peelingvloeistoffen bevatten AHA’s (Alpha Hydroxy Acids), ook wel fruitzuren genoemd. De behandeling is niet pijnlijk, u ervaart een lichte tinteling of een branderig gevoel. Na de inwerktijd wordt de peelingvloeistof geneutraliseerd waardoor de tinteling verdwijnt. Het aantal behandelingen hangt af van de ernst van de aandoening.
 
Thuisbehandeling van acne
Het is bij acne heel belangrijk om de huid ’s morgens en ‘s avonds te reinigen met het juiste reinigingsproduct. De actieve bestanddelen in deze producten zijn salicylzuur, glycolzuur en benzoylperoxide. Deze bestanddelen verwijderen overtollig talg, bacteriën en dode huidcellen. Zij helpen de huid te herstellen, verminderen de roodheid van ontstekingen en maken de huid gladder en vetvrij. Sommige producten bevatten zwavel dat puistjes uitdroogt. Salicylzuur is een exfoliant en gaat de verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren tegen. Een concentratie van 1 a 2 % is meestal voldoende om milde acne (mee-eters) te behandelen. Het kan licht irriteren, maar als u dit product langzaam opbouwt is het vaak ook geschikt voor de gevoelige huid. Ook benzoylperoxide is een zeer geschikt ingrediënt om acne te behandelen. De werking van een crème met 3% niacinamide is vergelijkbaar met die van clindamycine, een antibiotische crème die door artsen veel voorgeschreven wordt bij de behandeling van acne. Ook lokaal gebruik van vitamine C kan acne verminderen.  Uw huidcoach Angenies helpt graag bij de keuze van de juiste producten en bespreekt met u de correcte toepassing ervan.
 
Voeding
Suikers en melk absoluut vermijden. Mensen die een halve liter melk per dag drinken hebben 50 procent meer kans op puistjes dan mensen die zelden of nooit melk drinken. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health. Waar melk hormonen van buitenaf in het lichaam brengt, zorgt suiker en zeker pure, geraffineerde suiker, voor een verhoogde hormoonproductie door het lichaam zelf. (ref bioloog Loren Cordain van de Amerikaanse Colorado State universiteit).
 
Acne-gevoelige en onzuivere huid zijn geen huidproblemen die van de ene dag op de andere verdwijnen. Het is daarom van groot belang om vol te houden. De huidverzorging speelt een doorslaggevende rol. Om een onzuivere huid effectief te verzorgen, dienen huidverzorgingsproducten te worden gebruikt met een optimale combinatie van ingrediënten. Het is ook nuttig om evenwichtig te eten en stress te voorkomen. Maak hiervoor een afspraak met uw huidcoach Angenies.