Overbeharing

Overbeharing

Haargroei is sterk rasgebonden. Noord-Europese vrouwen met een licht huidtype hebben meestal een weinig opvallende lichaamsbeharing. Wanneer de beharing toch opvalt wordt dit al snel als abnormaal ervaren. Bij vrouwen afkomstig uit het Middellandse Zeegebied wordt een zekere mate van donkere lichaams- en gezichtsbeharing als normaal gezien (maar ook daar wordt het meestal niet op prijs gesteld…).
Overbeharing komt veel voor en is meestal erfelijk bepaald. Sommige families zijn gekenmerkt door sterke overbeharing zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

 

Hypertrichose (overmatige haargroei)Overbeharing behandelen bij huidcoach Angenies
Er kan sprake zijn van overbeharing op plekken die normaal licht behaard zijn, zoals armen en benen. In dat geval spreekt men van hypertrichose. Dit kan zowel bij mannen als vrouwen optreden. Hypertrichose is meestal erfelijk bepaald, maar kan ook veroorzaakt worden door geneesmiddelen, zoals ciclosporine, fenytoïne en minoxidil en, in mindere mate, corticosteroïden, diazoxide, penicillamine en psoralenen. Na stoppen van het geneesmiddel verdwijnt de hypertrichose na enkele maanden. Hypertrichose wordt niet veroorzaakt door een overmaat aan androgenen (mannelijke hormonen), maar kan er wel door worden verergerd.
Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.
Hirsutisme (mannelijke overbeharing bij een vrouw)
Als een vrouw overbeharing vertoont in een mannelijk patroon, wordt dit hirsutisme genoemd
Bij vrouwen kan haargroei optreden op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.
Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen, waarbij het beharingspatroon typisch mannelijk is. Er groeien dan donkere, stugge haren in de snor- en baardstreek, op de borst de rug, de buik en de bovenbenen. De haargroei op armen en benen is meestal ook meer uitgesproken dan ‘normaal’. Hirsutisme begint meestal op het eind van de puberteit. Soms kan dit gepaard gaan met onregelmatige menstruatie, een zwaardere stem, acne, een grotere behoefte aan seks, kleinere borsten en een grotere spiermassa. Veel vrouwen hebben fijne donshaartjes op de kin, de onderbuik, de bovenlip, of de borsten. Dat is normaal en is geen hirsutisme.

Wat zijn de oorzaken?

Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. Overbeharing kan ook aangeboren zijn. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.
Overbeharing kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan overbeharing erfelijk bepaald zijn of ontstaan zonder aanwijsbare oorzaak. Overbeharing kan ook voorkomen als gevolg van een verstoorde hormoonbalans of overgevoeligheid voor hormonen.
Vrouwen hebben ongeveer evenveel haren op de huid als mannen. Bij mannen wordt het donshaar vanaf de pubertijd dikker, donkerder, langer en stugger. Dit komt door de mannelijke hormonen (androgenen) zoals testosteron. Deze hormonen maken vrouwen ook aan. Bij vrouwen gebeurt dat voornamelijk in de eierstokken en de bijnieren, terwijl het bij mannen in de testikels en de bijnieren geproduceerd wordt. Mannen maken veel meer van deze hormonen aan en zijn bovendien gevoeliger voor de hormonen, waardoor er bij hen meer haargroei is. Een teveel aan mannelijke hormonen kan de oorzaak zijn van overbeharing. Er is dan sprake van een verstoorde hormoonbalans. Naast een verstoorde hormoonbalans, kun je ook overbeharing krijgen doordat de haren gevoeliger zijn voor de mannelijke hormonen. Er is dan, ondanks de normale hormoonbalans, toch sprake van overbeharing.
Overbeharing behandelen bij huidcoach AngeniesHet kan gaan om een verhoogde productie van mannelijke hormonen (androgenen). Als de mannelijke hormonen te veel zijn toegenomen, worden de haarzakjes gestimuleerd tot het vormen van stugge, donkere haren. Dit gebeurt op plaatsen waar de haarzakjes gevoelig zijn voor mannelijke hormonen, zoals in de snor- en baardstreek, op de borst, de rug, de buik en de bovenbenen. Vaak is er echter sprake van een verhoogde gevoeligheid van de haren voor testosteron. Zo kan een normale testosteronspiegel in het bloed bij deze vrouwen toch aanleiding geven tot versterkte haargroei.
Hirsutisme wordt soms veroorzaakt door een endocrinologische stoornis, zoals het polykystisch-ovariumsyndroom. Dat is een aandoening waarbij de eierstokken van de vrouw cysten bevatten en de hormonenhuishouding in de war gestuurd wordt. Dit syndroom gaat meestal gepaard met onregelmatige menstruaties, en soms met onvruchtbaarheid, overgewicht… Wanneer overbeharing bestaat bij een onregelmatige menstruatie zal de arts gewoonlijk een uitgebreid hormoononderzoek en soms een echo van de eierstokken laten maken. In zeldzame gevallen is het hirsutisme te wijten aan een probleem met de bijnieren. Ook sommige geneesmiddelen, zoals hormonen, de anticonceptiepil en anabole steroïden, kunnen hirsutisme veroorzaken.

Behandeling

In de eerste plaats moet men de oorzaak van de hypertrichose of het hirsutisme proberen te behandelen. Indien dit niet mogelijk is of niet volstaat, kunnen eerst lokale behandelingen worden geprobeerd en nadien, bij falen of onvoldoende doeltreffendheid ervan, eventueel een systemische behandeling. In geval van overgewicht is het raadzaam om af te vallen.

 

*Resultaten van behandelingen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Voor meer informatie hieromtrent vragen wij u om onze disclaimer te lezen.
Systemische behandeling
Een veel gebruikte systemische behandeling is een hormoonbehandeling. Deze is erop gericht om de productie van mannelijke hormonen af te remmen. Dit worden anti-androgenen genoemd. Een hormoonbehandeling bestaat uit een anticonceptiepil met ethinylestradiol. Als dat niet voldoende blijkt te werken, dan wordt de behandeling doorgaans aangevuld met een andere medicatie.
Een systemische behandeling moet minimaal zes maanden gegeven worden voordat een effect te zien is. Bij een positief resultaat kan deze behandeling – onder begeleiding van een medisch specialist – langdurig worden voortgezet. Als je stopt met de therapie, dan is het mogelijk dat de haren weer in het oude patroon terug groeien.

 

Allereerst zal een arts onderzoeken wat de oorzaak is van het ontstaan van de hypertrichose. Hij zal nagaan of er sprake is van een bepaalde aandoening, door te vragen naar het ontstaan van de hypertrichose en door lichamelijk onderzoek. De arts zal, als het een vrouw betreft, ook nagaan hoe de menstruele cyclus verloopt. Verder kan bloedonderzoek worden gedaan wanneer gedacht wordt aan een hormonale stoornis. Als de oorzaak van hypertrichose kan worden vastgesteld, dan zal de behandeling zich richten op de onderliggende oorzaak. Als de oorzaak wordt behandeld, dan verdwijnt meestal ook de overbeharing.
Wanneer de oorzaak van de hypertrichose niet is te achterhalen of onbehandelbaar blijkt, dan kan iets worden gedaan aan de overbeharing zelf. Er wordt dan een methode ingezet om de haren definitief te verwijderen. Dit kan alleen door het vernietigen van de haarzakjes. Dit gebeurt door middel van elektrische epileren of foto-epilatie (met e-lase van Elos).

 

Wat kan uw huidcoach voor u betekenen?

Lokale behandeling
Bij overbeharingsproblemen kunt u eerst de huisarts om advies vragen. Deze kan beoordelen of verdere onderzoeken en maatregelen nodig zijn voordat u zich laat behandelen door uw huidcoach Angenies. Uw huidcoach kan zorgen voor de verwijdering van ongewenste haren. Maar zelfs bij ‘definitieve’ ontharing moet u er rekening mee houden dat er na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien. Het positief resultaat van behandeling leidt er doorgaans toe dat de patiënt zich zekerder van zichzelf voelt.

 

Professioneel ontharen

Harsen of waxen
Harsen (waxen) is een vrij populaire methode om overbeharing te verwijderen. De behandeling wordt bij voorkeur door uw huidcoach uitgevoerd, omdat haar middelen doorgaans van betere kwaliteit zijn. Na het harsen, verschijnen de haren pas weer na één maand. Harsen is pijnlijk, kan soms de huid irriteren en kan de haarzakjes doen ontsteken. Er is ook een mogelijkheid om thuis te harsen. Tegenwoordig bestaan er kant en klare harsstrips die gemakkelijk zijn in gebruik. Bij deze methode wordt een laagje warme was op de te behandelen plek gesmeerd. Vervolgens wordt dit dan in één ruk tegen de haargroeirichting in weggetrokken. De haren die in de was zijn blijven plakken worden soms met wortel en al meegenomen. Voor grote oppervlakten (bijv. de benen) is dit een goede methode. De haren blijven tussen de 4 tot 6 weken weg. Daarna moet het harsen herhaald worden. Harsen is pijnlijk en ingroeiende haren of ontstekingen van de haarzakjes worden vaak als bijwerking gezien. Bovendien kan een overgevoeligheidsreactie optreden.

 

Lasertherapie met E-lase van ELOS (diode laser met RF radiodfrequentie doseerbaar tot 110J/cm²)

 

Prijzen permanent ontharen vergeleken met epilatie

Als u niet regelmatig uw haar wilt verwijderen, dan is E-lase DE methode om overbeharing te verwijderen. Een E-lase behandeling wordt uitgevoerd door uw huidcoach Angenies. Met deze behandeling kunnen (donkere en lichte) haren permanent verwijderd worden. De haarwortel wordt verbrand zodat het haar niet meer kan groeien. Deze behandeling moet meerdere malen herhaald worden om alle haren te verwijderen. Deze therapie heeft effect op alle haren licht en donker en op elk huidskleur. Grijze, blonde en rode haren kunnen ook met E-lase van Elos verwijderd worden (in tegenstelling met andere technieken van Laser- en Lichtherapie). Deze behandeling is initieel duurder dan waxen maar op termijn heel wat goedkoper. Wij rekenen u dit voor. (zie tabel)

 

De huid wordt zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Omdat deze flits niet haartje voor haartje aanpakt maar een aantal haren tegelijk, kunnen in korte tijd grote oppervlakten worden behandeld. De E-lase heeft een koelsysteem dat de bovenlaag van de huid beschermt en het prikkelend gevoel tijdens de behandeling vermindert. Het aantal behandelingen varieert. E-lase heeft effect op alle kleuren van haar in tegenstelling tot de klassieke fotothermolyse, die is het meest effectief bij donkere haren en op een lichte huid.
Uw huidcoach Angenies biedt vrouwen en mannen met ongewenste haargroei of overbeharing een doeltreffende en definitieve oplossing.  Zowel haar in het gezicht (bovenlip, kin, wangen en wenkbrauwen) als op het lichaam (hals, nek, armen, benen, buik, rug, borst en schaamstreek) wordt deskundig verwijderd met permanent resultaat.

 

Permanent resultaat

Overbeharing behandelen bij huidcoach Angenies

De E-lase behandeling bij hirsutisme is alleen effectief als de haartjes in de groeifase zitten en het haarzakje niet in ruststand is. Gemiddeld 15% tot 25% van de haarzakjes is tegelijk actief, waardoor meerdere behandelingen nodig zijn. Dit geldt ook voor elektrisch epileren bij overbeharing.
Houd u rekening met 5 tot 10 behandelingen, met tussenpozen van 4 tot 6 weken. Doorgaans is na 6 tot 7 behandelingen 90% van de overbeharing verdwenen.
Haarzakjes die tijdens de behandeling vernietigd zijn zullen nooit meer terugkomen. Haarzakjes die tijdens de behandelperiode in ruststand waren kunnen later weer enkele haartjes laten groeien onder invloed van hormonen, medicijnen of wrijving. Hou dus rekening met een onderhoudsbeurt om het jaar of om de twee jaar. Maak eens een vrijblijvende afspraak voor een gratis proefbehandeling!

 

*Resultaten van behandelingen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Voor meer informatie hieromtrent vragen wij u om onze disclaimer te lezen.

 

Elektrisch epileren
Ook elektrische epileren is een mogelijkheid. Dit wordt eveneens uitgevoerd door uw huidcoach. Met een zeer dunne naald wordt het haarzakje aangestipt en vernietigd met een stroomstoot. Elektrisch ontharen is een intensieve en gevoelige behandeling en moet meerder keren herhaald worden om alle haren te verwijderen. Elektrische epilatie zorgt ervoor dat storende haren ‘definitief’ verdwijnen. Het gaat om haren in het gezicht, elders op het lichaam en bijvoorbeeld op huidtransplantaten. De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden om dit elektrisch te vernietigen. Bij elektrisch epileren wordt via een naaldje stroom geleid naar het haarzakje, die het vernietigd. Aan elektrisch epileren kleven aardig wat nadelen. Ten eerste is het een langdurige behandeling, variërend van een aantal maanden tot een aantal jaar. Ook wordt de behandeling over het algemeen als pijnlijk ervaren. De behandeling kan verder tot gevolg hebben dat de huid rood wordt en opgaat zetten en ook kunnen er korstjes ontstaan. Er bestaat daarnaast een kans op littekenvorming als gevolg van de behandeling.Elektrische epilatie is niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrische epilatie voor iedereen draaglijk te maken. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de grootte van het oppervlak.

 

Epileren met een pincet is het uittrekken van de haarwortel en haarschacht (waardoor er geen stoppelvorming optreedt). De methode is alleen geschikt als het gaat om enkele haren. De haren komen na enige tijd terug. Bovendien kunnen haartjes die zich nog niet hebben ontwikkeld worden geprikkeld, waardoor er ook haren verschijnen op plaatsen waar ze vroeger niet zaten.

 

Wat kunt u zelf doen?

Een haar groeit veel langzamer dan de meeste mensen denken. Na maanden of jaren valt een haar uit. Dan volgt een rustperiode voor het haarzakje. Daarna groeit een nieuwe haar. Slechts een deel van de haren is dus zichtbaar. De rustperiode duurt zes weken tot anderhalf jaar, afhankelijk van de plaats op het lichaam, de dikte en diepte van de haar, de hormonale situatie en erfelijke factoren.
Na epileren of harsen lijkt het of de haar na een week alweer terugkomt. Maar het gaat om een andere haar, precies ernaast. Haren komen pas na zes tot twaalf weken terug. Als u besluit om u definitief te laten ontharen door uw huidcoach Angenies, is het daarom belangrijk dat u zelf niet meer epileert met een pincet, harst, waxt of de touwtjesmethode gebruikt. U mag de haren wel afknippen of scheren. Eventueel kunt u ook kiezen voor een ontharingscrème die geen huidirritaties veroorzaakt.
Zelf ontharen kan op verschillende manieren:

 

Scheren. Dit is de meest toegepaste behandeling die je zelf kunt uitvoeren. Het is gemakkelijk en kost niet veel geld. Het haar groeit echter snel terug en gaat dan meestal hard en stug aanvoelen. Hierdoor lijken de haren donkerder, dikker en met meer terug te groeien. Dit is echter niet het geval. Doordat de haren aan de basis, waar deze donkerder en dikker zijn, worden afgeschoren lijkt het of de beharing door het scheren verergerd. Als de haren uitgroeien, slijten zij af en is dit effect niet meer merkbaar.
Het haar groeit echter snel terug en voelt dan meestal hard en stug aan (als stoppeltjes).

 

Epileren. Ook dit is een veel gebruikte methode die op verschillende wijzen kan worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn harsen of het gebruik van een pincet. Het is effectief en de haren groeien minder snel terug dan bij scheren. Epileren kan pijnlijk zijn en verhoogd de kans op een infectie van het haarzakje. Je kunt je ook laten epileren door uw huidcoach.

 

Ontharingscrèmes vallen onder chemische ontharing. Deze lossen de eiwitten van het haar op, zodat de haren verwijderd kunnen worden. De crèmes zijn kostbaar voor grote oppervlaktes en je kunt irritatie of huiduitslag krijgen. Bovendien komen de haren weer snel terug.
Deze crèmes bevatten sulfide verbindingen of thioglycolaatzouten. Ze zijn in staat om haarschachten af te breken of op te lossen. De crème moet zolang blijven zitten, totdat de haren kronkelig en elastisch zijn geworden en gemakkelijk te verwijderen zijn. Dit duurt een paar minuten. Na het ontharen moet de huid worden afgespoeld met lauw water. Daarna kan een verzorgende crème worden aangebracht. Ontharingscrèmes zijn kostbaar wanneer grotere oppervlakten dienen te worden behandeld. Ook bestaat er een grote kans op irritatiereacties of contactallergisch eczeem. Om deze reden wordt het aanbevolen om 24 tot 48 uur van te voren een gevoeligheidsproef te doen op een klein stukje huid. Ontharingscrèmes dienen niet gebruikt te worden voor het gezicht of het schaamstreek. De haren keren na een behandeling snel weer terug.

 

Huidcoach Angenies beveelt de behandeling aan die het best bij u past

De juiste methode kiezen.

Welke methode u kiest om de overbeharing te verwijderen of te verminderen, is afhankelijk van de oorzaak, de vorm en de ernst van de overbeharing. Heeft u op een aantal plaatsen van uw lichaam (lichte) overbeharing, dan is lokale behandeling aanbevolen. Ook moet u de kostprijs, het risico van ongewenste effecten en de tijd voordat het haar opnieuw begint te groeien overwegen. Bovendien moet u een keuze maken of u tijdelijk of langdurig van uw overtollig haar af wilt.

 

Zelf ontharen of professioneel ontharen?
Ontharen kunt u dus zelf doen, maar u kunt u ook professioneel laten ontharen. Scheren, epileren en ontharen met (chemische) ontharingscrèmes zijn lokale behandelingen die u eenvoudig zelf uit kunt voeren. Professioneel ontharen wordt door uw huidcoach Angenies gedaan. Definitieve ontharing van bovenlip, oksels, benen, armen, rug,..E-lase van ELOS is op termijn de goedkoopste en de enige permanente oplossing. Twijfel niet langer en maak vrijblijvend eens een afspraak voor een gratis proefbehandeling.