Selecteer een pagina

Overbeharing

Overtollige haargroei

Overbeharing komt veel voor en is meestal erfelijk bepaald. Sommige families zijn gekenmerkt door sterke overbeharing zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

Haargroei is sterk rasgebonden. Noord-Europese vrouwen met een licht huidtype hebben meestal een weinig opvallende lichaamsbeharing. Wanneer de beharing toch opvalt wordt dit al snel als abnormaal ervaren. Bij vrouwen afkomstig uit het Middellandse Zeegebied wordt een zekere mate van donkere lichaams- en gezichtsbeharing als normaal gezien (maar ook daar wordt het meestal niet op prijs gesteld…). 

Overbeharing bij mannen en vrouwen

Er kan sprake zijn van overbeharing op plekken die normaal licht behaard zijn, zoals armen en benen. In dat geval spreekt men van hypertrichose. 

Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard.

Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Hypertrichose is meestal erfelijk bepaald, maar kan ook veroorzaakt worden door geneesmiddelen, zoals ciclosporine, fenytoïne en minoxidil en, in mindere mate, corticosteroïden, diazoxide, penicillamine en psoralenen. Na stoppen van het geneesmiddel verdwijnt de hypertrichose na enkele maanden.

Hypertrichose wordt niet veroorzaakt door een overmaat aan androgenen (mannelijke hormonen), maar kan er wel door worden verergerd.

Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen, waarbij het beharingspatroon typisch mannelijk is. Er groeien dan donkere, stugge haren in de snor- en baardstreek, op de borst de rug, de buik en de bovenbenen. De haargroei op armen en benen is meestal ook meer uitgesproken dan ‘normaal’.

Hirsutisme begint meestal op het eind van de puberteit. Soms kan dit gepaard gaan met onregelmatige menstruatie, een zwaardere stem, acne, een grotere behoefte aan seks, kleinere borsten en een grotere spiermassa.

Veel vrouwen hebben fijne donshaartjes op de kin, de onderbuik, de bovenlip, of de borsten. Dat is normaal en is geen hirsutisme.

Wat is de oorzaak van Hirsutisme?

Hirsutisme kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan overbeharing erfelijk bepaald zijn of ontstaan zonder aanwijsbare oorzaak. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). 

Vrouwen hebben ongeveer evenveel haren op de huid als mannen.

Als de mannelijke hormonen te veel zijn toegenomen of de haren hebben een verhoogde gevoeligheid is voor het mannelijk hormoon , worden de haarzakjes gestimuleerd tot het vormen van stugge, donkere haren. Dit gebeurt op plaatsen waar de haarzakjes gevoelig zijn voor mannelijke hormonen, zoals in de snor- en baardstreek, op de borst, de rug, de buik en de bovenbenen.

Hirsutisme wordt soms veroorzaakt door een endocrinologische stoornis, zoals het polykystisch-ovariumsyndroom. Dat is een aandoening waarbij de eierstokken van de vrouw cysten bevatten en de hormonenhuishouding in de war gestuurd wordt. Dit syndroom gaat meestal gepaard met onregelmatige menstruaties, en soms met onvruchtbaarheid, overgewicht… Wanneer overbeharing bestaat bij een onregelmatige menstruatie zal de arts gewoonlijk een uitgebreid hormoononderzoek en soms een echo van de eierstokken laten maken. In zeldzame gevallen is het hirsutisme te wijten aan een probleem met de bijnieren. Ook sommige geneesmiddelen, zoals hormonen, de anticonceptiepil en anabole steroïden, kunnen hirsutisme veroorzaken.

Behandeling van overbeharing

In de eerste plaats moet men de oorzaak van de hypertrichose of het hirsutisme proberen te behandelen. Indien dit niet mogelijk is of niet volstaat, kunnen eerst lokale behandelingen worden geprobeerd en nadien, bij falen of onvoldoende doeltreffendheid ervan, eventueel een systemische behandeling.

Systemische behandeling door uw arts

Een veel gebruikte systemische behandeling is een hormoonbehandeling. Deze is erop gericht om de productie van mannelijke hormonen af te remmen.

Een systemische behandeling moet minimaal zes maanden gegeven worden voordat een effect te zien is. Bij een positief resultaat kan deze behandeling – onder begeleiding van een medisch specialist – langdurig worden voortgezet. Als je stopt met de therapie, dan is het mogelijk dat de haren weer in het oude patroon terug groeien.

Als de oorzaak wordt behandeld, dan verdwijnt meestal ook de overbeharing.

Lokale behandeling

Wanneer de oorzaak van de hypertrichose niet is te achterhalen of onbehandelbaar blijkt, dan kan iets worden gedaan aan de overbeharing zelf. Er wordt dan een methode ingezet om de haren definitief te verwijderen.

Uw huidcoach kan zorgen voor de verwijdering van ongewenste haren. Maar zelfs bij ‘definitieve’ ontharing moet u er rekening mee houden dat er na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien. Het positief resultaat van behandeling leidt er doorgaans toe dat de patiënt zich zekerder van zichzelf voelt.

Harsen of waxen

Harsen (waxen) is een vrij populaire methode om overbeharing te verwijderen. De behandeling wordt bij voorkeur door uw huidcoach uitgevoerd, omdat haar middelen doorgaans van betere kwaliteit zijn. Na het harsen, verschijnen de haren pas weer na één maand. Harsen is pijnlijk, kan soms de huid irriteren en kan de haarzakjes doen ontsteken.

Permanente ontharing met Lasertherapie

Als u niet regelmatig uw haar wilt verwijderen, dan is Lasertherapie met E-lase DE methode om overbeharing te verwijderen. Met deze behandeling kunnen (donkere en lichte) haren permanent verwijderd worden. De haarwortel wordt verbrand zodat het haar niet meer kan groeien.

Deze behandeling is initieel duurder dan waxen maar op termijn heel wat goedkoper.

De E-lase behandeling bij hirsutisme is alleen effectief als de haartjes in de groeifase zitten en het haarzakje niet in ruststand is. Gemiddeld 15% tot 25% van de haarzakjes is tegelijk actief, waardoor meerdere behandelingen nodig zijn.
Houd u rekening met 5 tot 10 behandelingen, met tussenpozen van 4 tot 6 weken. Doorgaans is na 6 tot 7 behandelingen 90% van de overbeharing verdwenen.
Haarzakjes die tijdens de behandeling vernietigd zijn zullen nooit meer terugkomen.

Haarzakjes die tijdens de behandelperiode in ruststand waren kunnen later weer enkele haartjes laten groeien onder invloed van hormonen, medicijnen of wrijving. Hou dus rekening met een onderhoudsbeurt om het jaar of om de twee jaar.