Wallen onder de ogen

Posted on 25 september-2017 By Angenies Somers

Wallen, zakjes, donkere kringen onder uw ogen?
De wallen onder uw ogen zijn onschuldig en horen bij het verouderingsproces
van de huid. Wanneer er echter sprake is van een toenemend probleem van oedeem (vocht) in de onderoogleden, is het toch verstandig om overleg te plegen met uw huisarts. Verdikte (onder)oogleden kunnen een teken zijn van interne problematiek waarbij het lichaam vocht vasthoudt. Dit kan ondermeer gezien worden bij ernstige hart-, nier-, en leverproblemen. Door ouderdom verslappen ook de spiertjes onder de ogen, wordt het onderhuidse vet niet langer tegengehouden en wordt het dan ook zichtbaar. Wallen onder de ogen ten gevolge van vocht ziet u vaak bij mensen met allergieën, maar ze kunnen ook ontstaan doordat het lichaam, als u ouder wordt, meer moeite heeft vocht efficiënt af te voeren. Dit valt vooral op bij het wakker worden als u uren in een horizontale houding hebt gelegen.

Het verschil tussen een vochtwal en een vetwal:
Wanneer heeft u last van een tijdelijke (vocht)wal of een blijvende (vet)wal? Als u een avondje te diep in het glas heeft gekeken en weinig nachtrust heeft gehad, staat u de volgende dag vaak met dikke wallen of kringen onder uw ogen op. Dit zijn meestal tijdelijke vochtwallen. Wanneer u elke dag last heeft van wallen onder uw ogen, dan is dit een vetwal. Ga op de zetel liggen met een spiegeltje in de hand of laat iemand meekijken. Zijn de wallen weg als u ligt, dan zijn het vochtwallen. Als ze nog zichtbaar zijn, dan zijn het vetwallen. Hoe ouder wij worden, hoe groter de kans op het ontstaan van wallen onder de ogen. Tijdens het verouderingsproces verdwijnt een deel van het vet onder de huid, de soepelheid van de huid vermindert en de zwaartekracht trekt de gezichtshuid naar beneden. Vooral het fijnmazige bindweefsel van de onderoogleden kan te lijden hebben van de afname van het ondersteunend vetweefsel. Daarnaast kan, door verminderde stevigheid van bindweefselschotjes, het vet minder goed op zijn plaats gehouden worden. Ook kan zich in het slappere fijnmazig bindweefsel gemakkelijker vocht ophopen, zodat een permanente zwelling kan ontstaan.

Woman eye

Oorzaken: stress, te weinig slaap, verkoudheid, allergieën door bv. verkeerde cosmetica, schade door de zon…

Stress: bij stress wordt het bloed vooral naar de vitale organen gepompt (daar waar uw lichaam het bloed het meeste nodig heeft) en niet naar het gelaat. Daardoor kunt u er afgeleefd en bleek uitzien en vallen wallen harder op.

Allergie: allergie kan zorgen voor rode, opgezwollen ogen, maar ook voor donkere kringen onder de ogen. Door de zwellingen in uw gezicht ontstaan namelijk “schaduwzones” met als gevolg donkere kringen onder uw ogen. Daarnaast zijn er bepaalde allergieën die op zichzelf zorgen voor blauwe of zwarte kringen. Holopathie: laat u testen op intoleranties of allergieën.

Schade door de zon: de huid onder de ogen is heel gevoelig, waardoor haarvaatjes sneller breken (vaak door stress of zonneschade). Onder de ogen is de huid ook het dunst en zijn die kapotte haarvaten goed zichtbaar. De bloedcellen die verspreid worden verzamelen zich graag net onder het huidoppervlak en oxideren tot een donkerpaarse tint.

Uw genen: sommige mensen worden gemakkelijker het slachtoffer van donkere kringen dan anderen. Bij wie van nature een heel lichte huid heeft, zijn kapotte haarvaten en donkere pigmenten sneller zichtbaar. Overigens kunnen donkere oogleden ook genetisch van oorsprong zijn en niets met wallen te maken hebben. Er is dan sprake van pigmentatie van de oogleden zonder daadwerkelijke zwelling van de oogleden. Vooral mensen afkomstig uit Azië kunnen nog wel eens deze familiaire hyperpigmentatie van de oogleden hebben (dark eye syndrome).

IJzertekort: Donkere kringen onder de ogen kunnen wijzen op een ijzertekort (bijvoorbeeld bij bloedarmoede). Bij mensen die minder ijzer in hun lichaam hebben wordt hemoglobine, het rode pigment dat zuurstof naar de cellen brengt, namelijk gemakkelijker afgebroken. De huid onder de ogen ziet er dan donkerder of zelfs gekneusd uit. De nagels zijn dan vaak wit in plaats van roze.

Oplossingen – tips voor thuis:
Slapen
Zeven tot negen uur per nacht slapen is de beste huidverzorging die er is. Ga echter nooit slapen zonder uw huid te reinigen met de juiste reiniger.

Theezakjes, komkommers en andere huis-, tuin- en keukenoplossingen
Leg ’s avonds 2 gebruikte theezakjes in de koelkast. ‘s Morgens legt u ze gedurende 10 minuten op de huid onder uw ogen. De koude van de zakjes en de theïne die uw theezakjes bevatten, gaat de bloeddoorstroming in de dunne huid aan uw ogen stimuleren. De tannine in thee zal er voor zorgen dat de zwelling en verkleuring onder uw ogen afneemt. Vooral zwarte thee en kamillethee zijn aanraders. Enig effect van deze ‘behandelingen’ is nooit aangetoond, maar ze blijken in ieder geval geen kwaad te kunnen. En goedkoop zijn ze ook.

Water
Drink 1,5 liter à 2 liter water per dag. Dehydratatie zorgt er namelijk voor dat de bloedvaatjes onder uw ogen vergroten en opzwellen met donkere kringen tot gevolg.

Bescherm uzelf tegen de zon
De zon is erg schadelijk voor uw huid, zeker voor de dunne, gevoelige huid onder uw ogen. De zon maakt de huid nog dunner en slapper, zodat de bloedvaatjes nog beter zichtbaar worden. Daarom is het aangeraden ‘s morgens altijd zonnebrandcrème, minimum SPF 15, aan te brengen op uw gezicht en op de huid onder uw ogen, ook als de zon niet schijnt. Als de zon dan wel schijnt, is een leuke kwalitatieve zonnebril sterk aanbevolen en mooi meegenomen.

Washandje
Reinig uw gelaat voor het slapengaan met de juiste reiniger voor uw type huid en maak een washandje nat met koud water, wring het uit tot het niet meer drupt. Leg het vervolgens op uw ogen om te gaan slapen. De volgende ochtend merkt u al het resultaat!

Vitamine C
Om donkere kringen en wallen onder uw ogen te vermijden, kunt u best de juiste moisturizer (vochtinbrengende crème) aanbrengen die vitamine C en antioxidanten bevat. De crème niet inwrijven, maar hem zachtjes deppen op uw huid en vervolgens rustig laat intrekken.

Vitamine K
Er wordt nog wel eens beweerd dat vitamine K wallen en donkere kringen onder de ogen zou doen afnemen. Er zijn zelfs veel producten tegen wallen met vitamine K op de markt. Helaas is er geen grootschalig wetenschappelijk bewijs dat de werking van vitamine K bevestigt. Er is overigens ook geen bewijs dat de werking van vitamine K ter behandeling van wallen tegenspreekt.

Toch nog wallen onder uw ogen? Wat nu?
Tips van Angenies:
De eenvoudigste en goedkoopste optie om donkere kringen minder te laten opvallen is camouflage. Vooral cosmeticaproducten met reflecterende deeltjes kunnen wonderen doen.
Drie nieuwe oogcontourproducten van Sothys met direct resultaat voor vrouwen en mannen!
‘s Morgens: Roll-on anti-poches/anti-fatigue: een ijskoude Sothys oogroller voor directe ontzwelling van uw wallen: een plantaardig anti-wallen complex op basis van extract van lipune zaad. Leg deze applicator met metalen kogel ‘s avonds in uw koelkast en rol uw wallen ’s morgens weg. Het laat een dunne laag gel achter op de oogcontouren om wallen meteen te ontzwellen: € 44.
Correcteur anti-cernes van Sothys: Werkzame ingrediënten: vitamine PP, gist extract. Deze correctiecrème, verrijkt met specifieke werkstoffen in een poederige, gekleurde emulsie, corrigeert kringen en donkere wallen onder uw ogen: € 34.
’s Avonds wilt u er stralend uitzien: Soin regard multi-actions van Sothys: reflecteert het licht om lijntjes te doen vervagen. Deze verfijnde en delicate samenstelling is verrijkt met actieve bestanddelen die speciaal geselecteerd zijn voor een stralend effect zonder rimpels, kringen en wallen en een werking die gericht is op een jeugdige blik: € 54.

*Resultaten van behandelingen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Voor meer informatie hieromtrent vragen wij u om onze disclaimer te lezen.

Tips van uw huidcoach Angenies
Ziet u er steeds vermoeid uit ’s morgens?
Fractora eye lift is de nieuwste technologie die radiofrequentie gebruikt en door Angenies met succes wordt toegepast. Fractora stimuleert uw huid tot een natuurlijk genezingsproces, wat resulteert in een steviger, jonger uitziende huid. De behandeling duurt slechts een paar minuten en verstevigt de huid onder uw ogen. Het resultaat is grandioos voor mensen met een dunne huid. Een enkele behandeling is effectief voor maximaal twee jaar.
Resultaten met de ooglift van Fractora: uw huid onder en boven uw ogen zal er steviger uitzien zonder rimpels en met een mooie egale huidskleur. Fractora is vooral effectief bij de behandeling van huid die van nature dun is of wanneer eye-lift chirurgie niet praktisch uitvoerbaar is omdat er niet genoeg huid rond de ogen aanwezig is. Fractora is niet effectief wanneer er te veel vetafzetting aanwezig is in de wallen onder de ogen, of wanneer de ooglidspier erg los zit.

*Resultaten van behandelingen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Voor meer informatie hieromtrent vragen wij u om onze disclaimer te lezen.

Conclusie: als u niets doet, wordt het alleen maar erger!
Zichtbaar vocht en/of vet onder de ogen ontstaat niet van vandaag op morgen. Het is bij de meeste mensen dus niet zo dat ze ‘s avonds met volledig strakke, effen onderoogleden in bed stappen, en de volgende ochtend wakker worden met dikke, enorm opgezwollen oogleden. Er vormt zich zeer langzaam een steeds duidelijker zichtbaar “kussentje” van vocht en/of vet onder uw ogen. Als u helemaal niets doet tegen dergelijke gezwollen onderoogleden, dan kunnen er op den duur dikke wallen ontstaan.

Afspraak maken om uw wallen te verwijderen?
Neem even contact met uw huidcoach Angenies.

4 Responses to Wallen onder de ogen

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Contactformulier
Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw vraag te kunnen beantwoorden.