Littekens

Littekens (acne, littekens, striemen, …)

littekenbehandeling door huidcoach Angenies

Van onzichtbaar klein tot opvallend aanwezig en in alle mogelijke vormen: iedereen heeft er wel een, en elk litteken is uniek. De meeste mensen willen er gewoon vanaf. Maar welke behandeling kiest u best voor welk soort litteken, en wat mag u ervan verwachten?
Littekens worden gevormd na diepe beschadiging van de huid. Als alleen de opperhuid wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen geen littekens optreden. Als ook de dieper liggende lederhuid beschadigd is, zal de huid zich herstellen met achterlating van een litteken. Littekenweefsel bestaat uit collageen (bindweefsel) dat qua structuur afwijkt van het bindweefsel van een normale huid. 
Ondanks alle medische ontwikkelingen is het nog niet mogelijk om een litteken helemaal te doen verdwijnen. Maar er zijn gelukkig verschillende manieren om het uitzicht en de textuur ervan te verbeteren. Met een littekenbehandeling kunt u starten zodra de wonde gesloten is. Zeker als het over laserbehandelingen (Fractora) gaat, kunt u er zelfs best zo snel mogelijk aan beginnen, omdat de behandeling dan minder invasief is.
Soorten littekens
Welke behandeling het beste resultaat oplevert, hangt nauw samen met het soort litteken. Naast ‘normale littekens’ – denk aan een fijn lineair litteken na een hechting of een litteken dat de vorm heeft van de oorspronkelijke wonde na een val – onderscheidt men nog “abnormale “ varianten.
Hypertrofisch littekenHypertrofisch litteken bij huidcoach Angenies
Als er bij het vormen van het litteken te veel bindweefsel aangemaakt wordt, krijgt u een hypertrofisch litteken: het litteken ligt dik en verheven op de huid. Hypertrofische littekens ontstaan bij overproductie van bindweefsel door bindweefselcellen in de huid, waardoor sterk verdikte littekens gevormd worden. Het zijn dikke, roze strengen op de huid die ongeveer drie weken na de verwonding ontstaan en in een periode van enkele maanden tot een jaar dikker kunnen worden. Vooral de huid boven het borstbeen, de schouders, de nek en de oren is geneigd tot de vorming van deze hypertrofische littekens.
Keloïdale littekens (wild vlees)
De extreme vorm van een hypertrofisch litteken is het keloïdale litteken, waarbij het littekenweefsel zich over een groter gebied dan het oorspronkelijk litteken verspreidt. Vooral donkere huidtypes hebben de neiging om dit soort litteken te ontwikkelen. Terwijl gewone hypertrofische littekens beperkt blijven tot de plaats van de verwonding, groeien keloïden over de grenzen van de verwonding heen en kunnen zo betrekkelijk grote huidgebieden bedekken. Een aanleg tot het vormen van deze littekens is vaak familiaal of rasgebonden.
Atrofisch litteken
Deze littekens ontstaan als er net te weinig littekenweefsel gevormd is en zien eruit als putjes in de huid. Vooral wondjes als gevolg van acne en een hondenbeet veroorzaken dit soort litteken.
Ice pick littekens 
Deze zijn vaak diep in de huid gelokaliseerd. Het zijn echte putjes die ontstaan als gevolg van ernstige acne.
Gesperde littekens 
Deze ontstaan op plaatsen op het lichaam waar zich veel spanning bevindt, zoals de bovenrug. Gehechte of genezen wonden gaan op die plaatsen gemakkelijk weer open, wat leidt tot brede, gesperde littekens. Brandwonden veroorzaken heel specifieke littekens. Die wonden dringen vaak heel diep in de huid; bij derdegraads brandwonden worden niet alleen de opperhuid en de lederhuid aangetast, maar ook het onderhuidse vetweefsel. De huid is strak en verstijfd en verliest alle normale structuur, zonder poriën, zweet- of talgklieren.’
Eenmaal u uitgemaakt hebt welk type litteken u heeft, komt het er natuurlijk op aan de beste aanpak voor uw type uit te kiezen.

Behandelingen

Voor en na littekenbehandeling door huidcoach AngeniesBehandeling van littekens stimuleert het herstelproces van de huid, waardoor snellere en betere resultaten behaald kunnen worden. Zolang een litteken gekleurd is, mag de zone absoluut niet aan de zon worden blootgesteld. U riskeert immers een lelijke, overdreven verbruining. Een bescherming met een zonnecrème met zeer hoge factor (minstens SPF 30) is daarom aangewezen. Als een litteken zich op een plaats bevindt van hoge trekkracht op de huid (bijvoorbeeld de bovenrug of de knie), dan moet u voorzichtig zijn met bepaalde bewegingen. Overdreven trekkracht op een recent litteken kan namelijk een verbreding van het litteken veroorzaken. 
CAMOUFLAGETHERAPIE
Bij de behandeling van atrofische littekens kan het enige tijd duren voordat het resultaat te zien is. Vooral op goed zichtbare plekken, zoals een litteken in het gezicht, wilt u dat dit niet opvalt. U kunt daarom in de tussentijd speciale camouflage make-up gebruiken die storende littekens nagenoeg onzichtbaar maakt.Uw huidcoach Angenies kan adviserenwelke soort make-up hiervoor het meest geschikt is.
SMEREN EN MASSEREN
Crèmes om littekens te behandelen? Zijn die doeltreffend? De meesten gebruiken een hydraterende crème. De zogenaamde gespecialiseerde littekencrèmes zouden volgens vele dermatologen immers geen toegevoegde waarde leveren aan het herstel van het litteken. Een hydraterende crème is vooral effectief door de massage waarmee u hem insmeert. Het is niet zozeer de crème maar wel de masserende beweging die de fibroblasten in de huid stimuleert, zodat u een mooier litteken krijgt. Voor gewone littekens is er geen ‘echte’ behandeling: u kunt wel zelf de heling van littekens bevorderen door twee- tot driemaal per dag het litteken te masseren. Massage is erop gericht de soepelheid van het weefsel te bevorderen. Zolang een wonde op een normale manier geneest, kunt u aan de slag met een hydraterende crème. Als we echter zien dat het met een litteken de verkeerde kant opgaat -als het bijvoorbeeld dik wordt – gaan we toch gespecialiseerde crèmes, vaak met siliconen, gebruiken.
Littekenbehandeling door huidcoach AngeniesSILICONENCREME EN -VERBAND
Siliconencrème of een siliconenverband is de meest effectieve behandeling, zeker voor wie neigt naar lelijke littekenvorming. Het werkingsmechanisme van siliconenverbanden is wetenschappelijk voldoende aangetoond. Siliconen geven het litteken de beste kans om mooi te genezen, vooral in combinatie met de lichte druk die een verband uitoefent. De siliconenbehandeling zou de kwaliteit van het collageen verbeteren en de vochtbalans en huidstructuur herstellen. Doordat de huid beschadigd is, wordt de vochtbalans verstoord; de siliconen gel zorgt dat de balans weer gelijk wordt en vermindert zo de pijn en de jeuk. De reactie van de huid na een wond is zo snel mogelijk genezen waardoor er veel bindweefsel ontstaat, soms teveel. Dit bindweefsel heet collageen. Hierdoor wordt niet echt structureel huid teruggeplaatst. Door de siliconenpleister of -gel ontstaat er een statische lading tussen de siliconenpleister of gel en de huid zodat het bindweefsel met meer structuur geplaatst wordt. Ook zorgt de pleister ervoor dat er goede collageen wordt aangemaakt en zo een meer gelijkend aan de huid en zachter litteken ontstaat. Siliconenproducten zijn te koop in de apotheek. Er zijn verschillende verbanden en pleisters in de handel die littekens verminderen. Zelfklevende siliconeverbanden (zoals Cica-Care of Mepiform) hebben medisch bewezen het aspect van rode of hypertrofische littekens te kunnen verbeteren. Hansaplast Litteken Vervager is een nieuwe methode voor de behandeling van littekens. Het is een licht klevend, lucht en vocht doorlatend polyurethaan verband. Deze patch verhoogt de temperatuur van het huidweefsel en verbetert de microcirculatie in het littekenweefsel, waardoor het littekenoppervlak zachter wordt. De patch dient minstens gedurende acht weken aangebracht te worden voordat het resultaat zichtbaar wordt.
DRUKVERBAND BIJ BRANDWONDEN
Niet te verwarren met een siliconenverband, is een drukverband een louter aanspannend verband, of aanspannende kledij zoals een buikband of armkous. Het wordt vooral gebruikt bij tweede- of derdegraads brandwonden. Door druk uit te oefenen op het litteken wil men voorkomen dat er zich lelijke en vooral dikke littekens vormen. Een andere littekenbehandeling is compressie therapie. Door druk te leggen op het litteken wordt het vlakker en zachter. Dit doet u door middel van een spons, of bijvoorbeeld een elastisch drukverband. Het kan vier maanden tot twee jaar duren voordat u resultaat ziet. Drukverbanden zijn te koop in de apotheek.
DERMABRASIE en MICRODERMABRASIE
Littekenbehandeling door huidcoach AngeniesDermabrasie en microdermabrasie zijn doorgedreven peelings die het bovenste laagje van de huid afpellen en het celvernieuwingsproces stimuleren. Hun werking op het vervagen van littekens is bekend. Soms wordt dermabrasie gecombineerd met een drukverband, als de schaafwonde opnieuw geneest met een teveel aan littekenweefsel. Als het litteken dan nog blijft terugkomen, kan enkel lasertherapie (Fractora) soelaas bieden.
INJECTIES MET CORTISONEN en Verapamil
Corticosteroïden worden soms ingespoten bij keloïdale littekens om het teveel aan bindweefsel weg te halen. Corticosteroïden injecties worden gezien als de standaard voor de behandeling van hypertrofische en keloïd littekens. Deze stoffen verminderen onder andere de ontsteking en littekenvorming. Soms wordt ook triamcinolone acetonide gebruikt en in ernstigere vormen een combinatiepreparaat met verapamil. Deze wordt om de twee tot vier weken gegeven totdat het litteken vlakker en zachter is geworden. Deze injectie wordt door de arts in het litteken zelf geplaatst. Op deze manier wordt voorkomen dat het geneesmiddel op andere plekken in het lichaam komt. Deze vorm van lokale behandeling maakt dat er nauwelijks bijwerkingen worden ervaren door de patiënt.  Ondanks de hoge effectiviteit van deze behandeling, treedt er in 7 tot 50% van de gevallen een terugkeer van het litteken op. Dit is de reden dat deze vorm van behandeling vaak wordt gecombineerd met andere therapieën.
INJECTIES MET FILLERS (hyaluronzuur)
Inspuitingen met fillers worden dan weer toegepast op atrofische littekens, waarbij de putjes opgevuld worden met hyaluronzuur of eigen vet. Hoewel beide stoffen door de huid weer afgebroken worden, gaat hyaluronzuur de opbouw van eigen collageen stimuleren. Hoe vaker u de behandeling krijgt, hoe minder frequent u op termijn moet terugkomen. In de eerste fase raden we drie behandelingen om de maand aan. Na een tijdje is een injectie per jaar voldoende. Ook voor meer informatie over injecties en behandelingen kunt u terecht bij uw huidcoach Angenies.
PLASTISCHE CHIRURGIE
Correctieve plastische chirurgie wordt vooral aangewend om de functionaliteit van een lichaamsdeel te herstellen. Bij brandwonden aan de handen kan een patiënt de vingers soms niet meer bewegen, of door een litteken in de buurt van de mond trekt de lip scheef. Dan is plastische chirurgie de oplossing. Voor andere littekens wordt dit soort behandeling niet meteen voorgesteld, omdat er door het wegsnijden van de huid een nieuw litteken gevormd wordt.  De chirurg verwijdert het littekenweefsel en maakt een fijnere hechting om het uiteindelijke litteken minimaal te maken. Dit is een uitkomst bij oude en grote littekens, of littekens die bij de genezing open zijn gaan staan en een breed litteken hebben achtergelaten. Met plastische chirurgie verdwijnen de littekens nooit helemaal, ze worden wel fijner en daardoor minder opvallend.
LASER LITTEKENS WEG (Fractora)
Door het laseren gaan we de fibroblasten, die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen om de wond te genezen, stimuleren om nog meer collageen aan te maken. Hoe meer intact collageen er is, hoe gemakkelijker dit zich kan mengen met het beschadigde collageen in het littekenweefsel, en hoe mooier het resultaat. Bij ‘jonge’ littekens wordt gebruik gemaakt van lasers met een heel lage energiedosering (Fractora). Vandaar dat het belangrijk is dat u op tijd begint met de behandeling. Dat kan al zodra de wonde dichtgegroeid is of eventuele hechtingen verwijderd zijn. Voor oudere littekens zijn er andere mogelijkheden, zoals een behandeling met een fractionele laser (Fractora). Hierbij maken we in het littekenweefsel microscopisch kleine wondjes, met tussen de wondjes een zekere spatie. De huid rondom gaat het wondje proberen te herstellen, waardoor nieuw bindweefsel wordt aangemaakt, dat zich dan ook kan mengen met het beschadigde littekenweefsel, wat het aspect van het litteken verbetert. Het litteken wordt steviger en gladder van structuur, atrofische littekens worden minder diep. Het effect treedt geleidelijk op en is maximaal drie maanden na de laatste behandeling. Het voordeel van deze lasertechniek is dat er vrijwel geen bijwerkingen zijn, er is geen verdoving nodig en de behandelde zone is vrijwel direct na de behandeling weer toonbaar. Er is ook geen intensieve nazorg nodig. Voor de behandeling van hypertrofische, dikke littekens worden dezelfde lasers gebruikt maar aan een hoge energie: hierdoor schieten ze de bloedvaatjes in de lederhuid lek, waardoor onmiddellijk nadien paarse vlekken ontstaan. Actieve stoffen komen vrij die de overdreven bindweefselproductie doen afnemen. Een dikker litteken wordt hierdoor vlakker en soepeler. Eén enkele behandeling is niet genoeg om al uw littekens te laten verdwijnen, voor een goed resultaat heeft u 6 tot 8 behandelingen nodig, met een tussenpauze van 7 tot 14 dagen.
Littekenbehandeling door huidcoach AngeniesFractora fractionele huidverjonging en -vernieuwing is een effectieve behandeling die de effecten van een ouder wordende en/of met littekens beschadigde huid herstelt. Door de huid op de nodige diepte te sublimeren worden oudere en fibrotische (littekens) vezels afgebroken en maken plaats voor opbouw van nieuw collageen en elastine. Op deze wijze verkrijgt men een vernieuwde huid welke een veel egalere en jongere uitstraling geeft. Voor meer informatie over laserbehandelingen met Fractora kan u terecht bij uw huidcoach Angenies.
Reacties van klanten: ik heb juist mijn 2de behandeling Fractora Resurfacing achter de rug en het resultaat is echt wel verbluffend!  Mn huid ziet er zoveel beter uit! Mn rimpels zijn  inderdaad  verminderd, bruine plekjes vervaagd en de littekentjes die ik overgehouden had aan acne zijn ook minder zichtbaar. Het enige nadeel aan de behandeling is dat ze vrij pijnlijk is, en mn gezicht was telkens wel zeker 2 dagen rood en gezwollen.  Na 3 dagen blijven er nog kleine korstjes over die na +/- een week vanzelf verdwijnen.  Ik heb mijn huid die eerste dagen dan ook goed gevoed met de producten die Angenies met had aangeraden, en dat verzachtte wel enorm! Maar dit nadeel neem ik er graag bij, want het resultaat is super!  Ik ga zeker nog een derde behandeling overwegen!
Groetjes, An van Oelegem 47 jaar.
CONCLUSIE: wacht niet te lang en laat uw litteken direct weglaseren (Fractora) zodra de wonde gesloten is. Hoe recenter en nieuwer het litteken, hoe gemakkelijker het is om het te vervagen en te verwijderen.
Neem contact op met uw huidcoach Angenies voor bijkomende informatie.

 

Contactformulier
Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw vraag te kunnen beantwoorden.